8.5 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
klaus iohannisMAGYARORSZÁGmedvemedvetámadásNagyvilágrmdszrománia

Visszaküldte a medvék kilövéséről szóló törvényt a parlamentnek a román elnök

A román államfő visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra azt a törvényt, amely a veszélyes medvék eltávolítását tenné lehetővé. Klaus Iohannis szerint ugyanis a jogszabály nem rendelkezik világosan a településeken kívüli medvék kilövéséről, és visszaélésekre adhat lehetőséget.

A törvényt még december közepén fogadta el a bukaresti törvényhozás. Akkor a jogszabályt 232 képviselő támogatta, 30-an ellene szavaztak 23 tartózkodás mellett. Az MTI szerint a törvény lényegében a tavaly júliusban a román kormány által elfogadott, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szövegét tartalmazza. A román törvényalkotási szabályok szerint ugyanis a kormány sürgősségi rendeleteket fogadhat el, amelyek azonnal hatályba lépnek, de ezek később a parlament asztalára kerülnek.

A kormányrendelet csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a decemberben elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.

Az elnök ugyanakkor úgy véli, hogy a jogszabály egyes előírásai nem elég világosak és alkalmazási problémákat vetnek fel. Az elnök szerint a parlament feladata méltányos egyensúlyt találni az emberi élet biztonsága és a védett állatnak számító barnamedvék védelme között. Iohannis új látja  a beavatkozások területének kiszélesítése vagyis a medvék településeken kívüli eltávolítása azt követelte volna meg, hogy a törvényalkotók pontosabban megfogalmazzák az eljárást, objektív kritériumokat rögzítsenek és a különböző illetékes hatóságoknak világosabb ellenőrzési feladatokat állapítsanak meg.

Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, azóta elszaporodtak a medvetámadások. A jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt -, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. A szakemberek a veszély függvényében dönthetnek a nagyvad elhajtásáról, az altatásáról és áthelyezéséről, illetve a kilövéséről.

Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval. Tavaly nyáron volt olyan hét, hogy egymás után, naponta akár több medvetámadás is bekerült a hírekbe Romániában.

The post Visszaküldte a medvék kilövéséről szóló törvényt a parlamentnek a román elnök first appeared on 24.hu.

Related posts

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje elfogadott egy törvényt, ami az orosz és a magyar mintára is hasonlít

MOCOHU

Kap még egy esélyt a hokiválogatott, hogy kijusson az olimpiára

MOCOHU

Meghalt a korábbi válogatott kézilabdázó, Varjú Vilmos

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This