13.2 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelfölddelllaptopMAGYARORSZÁG

Ezzel a pár trükkel kitolható az új laptop vásárlása (x)

A laptopok annyira a mindennapi életünk részévé váltak, hogy hajlamosak lehetünk elfeledkezni a karbantartásukról. Pedig évente legalább egyszer mindenképp érdemes egy nagytakarítást elvégezni kívül-belül, ha minél tovább használni szeretnénk az eszközünket. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a januári „tisztítsd a számítógéped” kezdeményezés, ami többlépcsős takarítást ajánl: egyrészt magát a hardvert érdemes megszabadítani a belül felgyülemlett portól, kosztól, majd utána ajánlott közelebbről megnézni azt is, hogy mit tárolunk az eszközön, megfelelően használjuk és védjük-e azt.

Az egyik legnagyobb laptopgyártónak számító Dell számára fontos a környezettudatosság. Az elektronikai ipar és az elektromos hulladék az egyik legnagyobb környezeti probléma napjainkban: 2020-ban 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett a világon. A gyártó érzi a probléma súlyosságát, és közel húsz éve dolgozik azon, hogy csökkentse a saját, illetve a partnerei és a vásárlói ökológiai lábnyomát. Ennek érdekében figyel arra, hogy az eszközei könnyen hozzáférhetők és szétszerelhetők legyenek. A termékek, az alkatrészek és az összetevők javíthatók és cserélhetők, hogy növeljük a modellek élettartamát.

De maga a felhasználó is sokat tehet azért, hogy minél tovább használja a laptopját, így tudatos viselkedéssel nem csak a saját pénztárcáját kíméli, de a környezetvédelmi törekvéseket is támogatja, ha nem kell új eszközt vásárolnia. A Dell ehhez is ad pár tippet.

DELL

Ami kívül van

Az alaposabb takarítást érdemes egy speciális eszközöket használó szakemberre, gyakorlott szerviztechnikusra bízni, főleg ha a laptop belsejét szeretnénk portalanítani. Azonban ha úgy döntünk, hogy egy gyorsabb kozmetikázásra van csak szükségünk, első lépésként kapcsoljuk ki a laptopot és húzzunk ki belőle minden kábelt. A Dell tanácsai:

  • Használj egy eldobható kesztyűt, mikroszálas törlőkendőt és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot! A monitorra ragadt apróbb cseppek ellen kizárólag speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t használj, melyekkel karcolások nélkül teheted újra ragyogóvá kijelződet.
  • Felejtsd el a háztartási tisztítószereket! Kerüld a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatokat, oldószereket (pl. aceton) és etilalkoholt.
  • Sose spriccelj folyadékot közvetlenül a gépre, kiegészítőkre, csak a kendőre! A képernyőt balról, jobbra egy mozdulattal töröld le, így haladj fentről lefelé. Ügyelj rá, hogy folyadék ne kerüljön a billentyűk közé, a képernyő szélénél a gépbe vagy a portokba, mert tönkre tehetik a géped. Nem szabad túl erősen sem törölni, mert megsérülhet a felülete. Hagyd, hogy a levegőn megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsolod.
  • Ha te is szeretsz a gép előtt nassolni, akkor szerezz be egy sűrített levegős spray-t, amivel a billentyűk közé szorult apró ropi- és sütimorzsákat egy szemvillanás alatt eltávolíthatod. Nem egy nagy összeg, és akár évekig is kiszolgál.

És ami belül

Ahogy hetente akár többször is levisszük a szemetet, úgy a digitális kukánkat, a Lomtárat is érdemes üríteni. A fölöslegessé vált fájlok törlésével rengeteg helyet szabadíthatsz fel, hogy teret adj az újabb fantasztikus bulizós vagy nyaralós képeknek és videóknak.

Otthonunk rendszeres tisztán tartásával elkerülhetjük a megbetegedéseket, úgy a gépünket is megóvhatjuk a kártékony vírusoktól egy megbízható vírusellenőrző program telepítésével és folyamatos frissítésével. A neten rengeteg videót találsz, melyekben a telepítés minden egyes lépését részletesen bemutatják. Jó hír, hogy bizonyos gyártók, mint például a Dell, már előre telepítenek biztonsági megoldásokat a készülékeikre – ha laptop vásárlást tervezel, érdemes ezek közül választanod!

Még jobb, ha olyan speciális szoftvert is használunk, aminek célja kifejezetten a gépünk optimalizálása, ilyen például a Dell Optimizer. Ez egy mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szoftver, amely a használathoz igazodva optimalizálja a teljesítményt és az akkumulátor üzemidőt. A gyártó több modelljén szintén már alapból előre telepítve megtalálható ez a megoldás, csak be kell kapcsolni. Így az eszközt már rögtön a megfelelő védelemmel és optimalizált teljesítménnyel vehetjük használatba.

Így óvhatjuk az akkumulátort

A karbantartás azonban nem ér itt véget. Kevesen tudják, de némi odafigyeléssel az akkumulátor üzemidejét is kímélhetik, ami szintén kényes komponense egy laptopnak. A laptopgyártó szakértői szerint az alábbiakat érdemes betartani:

  • Mindig a laptop eredeti hálózati adapterét használd! Ne használj harmadik féltől származó hálózati adaptereket vagy akkumulátorokat!
  • Kapcsold ki a készüléket mindig, amikor magaddal viszed. Ne csak alvó módba helyezd, amikor a táskába teszed.
  • Használd az energiatakarékos üzemmódot, csökkentsd a képernyő fényerejét is, ha nincsen rá szükség!
  • Zárd be a felesleges programokat, csökkentsd a megnyitott szoftverek mennyiségét! Ellenőrizd, hogy a háttérben se fussanak.
  • Ne használd a gépet extrém meleg vagy extrém hideg környezetben! Ha téli napokon magaddal vitted, adj egy kis időt a gépnek, mielőtt újra bekapcsolod mivel fontos, hogy elérje a szobahőmérsékletet.
  • Nem kell a gépnek mindig áram alatt lennie.
  • Ha nincsen rá szükséged, kapcsold ki a billentyűzet háttérvilágítását! Ezt is megteheted egy gombnyomással.
  • Kapcsold ki a Bluetooth-ot és a wifit, ha nem használod! (A repülő mód be- és kikapcsolásával ez könnyedén megtehető.)
  • Kapcsold ki a tartózkodási hely megosztását!
  • Állítsd be, hogy ha nem vagy a gép előtt mennyi idő után kapcsoljon be az alvó mód.
  • Ha folyamatosan szinkronizálja a géped az e-maileket, akkor jobban fog merülni. Állíts be hosszabb szinkronizálási időt! Ha nincsen rá szükséged, akkor akár ki is kapcsolhatod.
  • Mindig tartsd karban a firmwaret is, frissítsd, ha szükséges!

The post Ezzel a pár trükkel kitolható az új laptop vásárlása (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Kozsót elvitték egy buddhista egyházba, ahol transzba esett és sírva fakadt

MOCOHU

Koalíciós partnere megkérdőjelezte az osztrák kancellár cselekvőképességét

MOCOHU

Újabb, náci időket idéző fotó jelent meg a jobbikos alpolgármesterről

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This