12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
libri könyvkiadóMAGYARORSZÁGSzórakozás

Az olvasás létszükséglet, elmondjuk, hogy miért! (X)

A könyvek, a történetek nemcsak abban segítenek, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, de olvasás közben lelassulunk, megnyugszunk, így teljesen kikapcsolódhatunk, és hatékonyabban tudunk regenerálódni.

Mára kutatások bizonyítják, hogy az olvasás nemcsak a szabadidő eltöltésének egy lehetséges módja, hanem egy olyan tevékenység, ami a meditációhoz hasonlóan néhány percre vagy órára képes kiszakítani minket a mozgalmas hétköznapokból, nyugalmi helyzetet teremt, így egyfajta terápiaként is szolgál. Egy jó könyv bárhol és bármikor képes tökéletes nyugalmat biztosítani, legyünk egy tömött buszmegállóban vagy egy teli vonaton, de akár még a nyüzsgő városi forgatagban is teljesen ki tudunk kapcsolódni az olvasás segítségével.

Életünk egyre gyorsul, egy nap alatt többet akarunk tenni, mint amennyit 24 óra lehetővé tesz, és egyre kevesebb időt fordítunk a pihenésre. Kiváltképp igaz ez az év utolsó hónapjaiban, amikor a munka mellett minden gondolatunk a karácsony, az ajándékok vásárlása és egyéb, az ünnephez köthető tennivalók körül forog. Egy jó könyv azonban bárhol és bármikor képes kiszakítani minket a hétköznapok sodrásából, így teremtve meg azt a nyugalmat, amire mindannyian vágyunk.

Egy, a Sussexi Egyetemen végzett 2009-es kutatás szerint már napi fél óra olvasás is 68%-kal csökkenti a stressz élettani hatásait, és így hosszú távon is képes csökkenteni az életvitelünkből és a környezetünkből fakadó kockázatokat. Hiszen hiába fordítunk egyre több figyelmet az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra, ha közben a mentális egészségünket elhanyagoljuk.

Persze, ahogy a testi egészséget is különböző edzésprogramok, diéták és egészségmegőrzési tanácsok mentén próbáljuk fenntartani, úgy a mentális egészség fejlesztésére is rengeteg módszer létezik: az évezredes hagyományokra visszatekintő meditációs technikáktól a manapság reneszánszát élő jógán át a zajszűrős fejhallgatók legújabb generációjáig. Ezek közül azonban az egyik leghatékonyabb, ha naponta akár csak fél órára képesek vagyunk átadni magunkat egy jó könyvnek.

A Libri Könyvesboltok idén karácsonykor arra hívja fel a figyelmet, az olvasás nyújtotta nyugalom a legszebb ajándék. Hiszen legyen hangos, elektronikus vagy nyomtatott, egy könyv a karácsonyi készülődés, de akár vásárlás vagy sportolás közben is elkísérhet bennünket, így kiszakítva minket a hétköznapok sodrásából.

További információ: libri.hu/nyugalom/

The post Az olvasás létszükséglet, elmondjuk, hogy miért! (X) first appeared on 24.hu.

Related posts

Csak import próbababákkal lehetett megtölteni a hazai kirakatokat

MOCOHU

Felállították a szivárványszínben tündöklő Black Lives Matter-szobrot Ferencvárosban

MOCOHU

Moderna után tévedésből a kínai vakcinával oltották a Ladánybene 27 frontemberének szüleit

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This