37.5 C
Budapest
July 3, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
emmanuel macron európai unió europoli francia elnökség MAGYARORSZÁG Nagyvilág orbán viktor

Macron: Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner

Orbán Viktorról is beszélt Emmanuel Macron francia elnököt csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol országa 2022. január elsejével kezdődő soros elnökségének terveiről beszélt – írja az Euronews. 

A francia elnök hangsúlyozta: Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner. Hozzátette, a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működniük Európáért és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – sorolta.

A magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés a francia soros elnökség terveit nézve. Az egyik az európai minimálbér kérdése, melyről kezd kialakulni a 27 állam közötti konszenzus. Az Európai Unió szakminiszterei által a hét elején elfogadott tárgyalási pozícióval Magyarország és Dánia nem értett egyet – emlékeztetett az Euronews.

A másik ütközési pont a magyar kormánnyal várhatóan a jogállamisági kérdésben lesz. Macron úgy fogalmazott, a jogállamiság nem alku tárgya. A francia elnök azt mondta, újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. A francia elnökség alatt várható az EU Bíróságának ítélete a magyar és lengyel kormány indította perben, mellyel a jogállamisági mechanizmust támadták meg.

Macron beszélt arról is, hogy fontos, Európa képes legyen ellenőrizni a határait, és elkerülni az emberi tragédiákat a határán, melyek az embercsempészet következményei, és az olyan hibrid hadviselést, mint amilyen a litván, lett és lengyel határon történik.

Ehhez szerinte szükséges a schengeni térség reformja, új határvédelmi mechanizmusokkal.

The post Macron: Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner first appeared on 24.hu.

Related posts

Dagad a botrány: doppingot tehettek a magyar sportlövő vitaminjába

MO.CO.HU

Trump megtiltotta az Alipay, a WeChat Pay és több kínai fizetési alkalmazás használatát

MO.CO.HU

A nap legfontosabb hírei – 2021. 01. 16.

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status