12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldMAGYARORSZÁGnapelemnapelem-pályázatsteiner attila

Egyszerűbb lesz napelemre pályázni

Az eddigi legnagyobb léptékű, kétszázmilliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat nagyjából egy hónappal ezelőtti meghirdetését társadalmi egyeztetés előzte meg, és azóta is érkeztek az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fontos észrevételek, tapasztalatok. Ezek alapján olyan kisebb módosításokat hajtott végre a tárca a kiírásban, amelyek egyértelműsítik a feltételeket, illetve egyszerűbbé teszik az adminisztrációt, és a felhívás szövege is gördülékenyebbé vált.

Steiner Attila a legfontosabb változások között említette, hogy az energetikai tervezésre eddig a támogatási összeg öt százalékát lehetett fordítani, azonban a beérkezett észrevételek alapján tíz százalékra emelkedett ez az arány. Emellett a műszaki mutatókban olyan változtatásokat eszközöltek, amelyek megkönnyítik a tervezést. Ezek kevésbé a pályázókat, mint inkább a kivitelezőket érintik.

– A főbb keretek nem változnak, így a pályázat megnyitásának december 6-i dátuma sem – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A megyénkénti ütemezésben megnyíló pályázati kitöltő programba a jelentkezők az ügyfélkapun keresztül léphetnek majd be. Steiner Attila azt is kiemelte, hogy a pályázatok benyújtásának sorrendje, gyorsasága semmilyen szempontból nem számít a pályázatok elbírálásánál, ugyanis minden benyújtott támogatási kérelmet kiértékelnek, ezt követően alakul ki egy sorrend, és születnek meg a támogatói döntések. A pályázatokat objektív pontozásos rendszerben bírálják el, amelyben előnyt élveznek a gyermeket nevelők és a fejlesztendő járásokban élők.

Egy aggasztó jelenségre is felhívta a figyelmet az államtitkár. Egyes kivitelezők a pályázat benyújtásához nem szükséges személyi adatokat, egyes esetekben a magánszemélyek ügyfélkapus belépési adatait is elkérik azért, hogy megpróbálják megállapítani, a jelentkező esélyes-e a támogatás elnyerésére. – Ez adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen a vállalkozó nem kérhet ilyen adatot a pályázótól. Őket arra kérik, hogy csak a felhíváshoz közzétett kivitelezői szerződéssablon kitöltéséhez szükséges információkat adják át a kivitelezőknek – mondta.

A pályázattal kapcsolatos minden fontos tudnivaló a napelem.palyazat.gov.hu oldalon található. Itt a fogyasztóvédelmi hatóságok elérhetőségeit is közzétették, amelyeknél a pályázat során esetlegesen tapasztalt tisztességtelen kivitelezői gyakorlatokat lehet jelezni.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a pályázat kifejezetten az alacsonyabb jövedelműek támogatását célozza. A támogatás igénybevételéhez az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege ugyanis nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

The post Egyszerűbb lesz napelemre pályázni first appeared on 24.hu.

Related posts

Másfél éves kihagyás után győzelemmel tért vissza Mészáros Anett

MOCOHU

Csak főpróba volt a brit hadihajó krími csörtéje

MOCOHU

Köves Slomó: a Sorsok Háza jövőre már nyitva lesz

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This