15.2 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
babavárócsokGazdaságközérdekű adatigénylésMAGYARORSZÁGpénzügyminisztérium

170 ezer forintért adná ki a Pénzügyminisztérium, hányan igényeltek CSOK-ot és babavárót

Hónapok óta próbáljuk megtudni, hogy a családok hány gyereket vállaltak be a kedvezményes állami hitel, illetve támogatás reményében, vagyis milyen eredményt hoztak eddig a kormány családtámogatási intézkedései. Negyed év elteltével jutottunk el a konkrét adatok közelébe, ám a Pénzügyminisztérium (PM) december 1-jei levelében arról értesítette lapunkat, hogy a CSOK-kal és a babaváró hitellel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünket csak akkor teljesíti, ha 170 505 forint költségtérítést fizetünk.

Azért folyamodtunk szeptember 2-án közérdekű adatigényléssel a PM-hez, mert a július végén elküldött újságírói kérdéssel nem sikerült megtudnunk tőlük és a családokért felelős tárca nélküli minisztertől sem, hogy hány család, milyen gyerekszám és gyerekvállalás mellett kért és kapott CSOK-ot illetve babaváró hitelt eddig. Novák Katalin hivatalától október 18-án azt a választ kaptuk, hogy a családügyi miniszter nem minősül adatkezelőnek. A Pénzügyminisztérium nem rázta le magáról a kérdéseket, viszont a törvény adta határidőket kihasználva 90 napig húzta a levelezést:

  • adatigénylésünkre szeptember 17-én azt írták, 45 napon belül küldenek választ.
  • Október 15-én értesítettek, hogy ha határidőben teljesítenék a kérésünket, az veszélyeztetné a PM veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását, ezért a válaszadási határidőt 45 nappal meghosszabbítják.
  • December 1-jei e-mailjükben pedig azt közölték, hogy 170 ezer forintos költségtérítés ellenében küldik el a kért adatokat. Ezt azzal indokolták, hogy az adatigénylés teljesítése a PM alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével járna. (A szabályozás alapján csak a munkaerő-ráfordítással járó költségeket számíthatták fel, dologi költséget nem.)

Az alábbi kérdésekre szerettünk volna választ kapni, hogy aztán újságcikkben ismertessük a kormány családtámogatási intézkedéseinek eredményeit.

  • Bevezetése, azaz 2015. július 1-je óta évente hányan igényelték a CSOK-támogatást? Hány szerződést kötöttek CSOK-támogatásra, milyen összegben? Az igénylők között hány 1, 2 és 3 gyerekes volt, illetve hány olyan pár, akik vállalták az 1, 2, illetve 3 gyermeket?
  • Hányan igényeltek évente CSOK-hitelt? Hány szerződést kötöttek, mekkora összeget folyósítottak már? Közülük hányan igényelték évente két, illetve három gyerekre a hitelt (az előbbit 2018 októberétől lehet, maximum 10 millió forintot, az utóbbinál előbb 10, majd 2018 októberétől 15 millió forintot)? Hányan igényelték a hitelek maximumát évente? Hányan igényelték úgy a hitelt évente, 2, illetve 3 gyerekre, hogy még egy gyerekük sem volt, és hányan úgy, hogy már megvolt a családban az előírt gyerekszám?
  • Hányan igényelték bevezetése (2019 júliusa) óta évente a babaváró hitelt? Hány szerződést kötöttek, mekkora összeget folyósítottak? Közülük hányan igényelték a maximális, tízmillió forintos összeget? Hány első, második, harmadik gyermek született már meg a babaváró hitelhez kapcsolódóan?
  • Az átfedéseket kiszűrve (ha van ilyen adat) összesen hány család igényelhetett CSOK-támogatást, CSOK-hitelt és babavárót?
  • Akik gyereket vállaltak, hányan voltak, és összesen hány gyereket vállaltak? Hány gyerek született már meg a vállaltakból?
  • Hány olyan eset van, amikor már letelt a gyermekvállalásra rendelkezésre álló idő, és nem születtek meg a vállalt gyerekek?

Az utolsó konkrét információhoz 2019 elején jutottunk, akkor kollégánknak még válaszolt a PM, és az derült ki, hogy a CSOK bevezetése óta mintegy százezren igényelték már a családok otthonteremtési kedvezményét, és majdnem 500 olyan család volt, amelyik előre beígért három gyereket.

The post 170 ezer forintért adná ki a Pénzügyminisztérium, hányan igényeltek CSOK-ot és babavárót first appeared on 24.hu.

Related posts

Új albumot készített a Rammstein

MOCOHU

Szexuális erőszakkal vádolják az ismert szerb színészt

MOCOHU

Ördög Nóráék nyaralása úgy indult, hogy Nánási Pált elkülönítették covid gyanú miatt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This