6.3 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
elnökválasztáslíbiaMAGYARORSZÁGmoammer kadhafiNagyvilágszaadi kadhafi

Kadhafi fia mégis indulhat az elnökválasztáson

A választási bizottság azzal indokolta november végi döntését, hogy a 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafit távollétében 2015-ben halálra ítélte egy tripoli törvényszék. A bizottság további huszonnégy jelöltet zárt ki akkor az elnökválasztásból. A Kadhafi fiú megtámadta a döntést az ország déli részén található Szabha tartomány egyik bíróságán. A bíróság egy hétig nem tudott összeülni, mert az intézmény épületét körbevették fegyveresek, és nem engedték belépni oda a bírókat. A jelentésekből nem derült ki, hogy a bíróság mire hivatkozva érvénytelenítette a választási bizottság döntését.  Azonban még most sem teljesen biztos, hogy Szaif al-Iszlám Kadhafi indulhat a választáson, mert ezt a bírósági döntést is meg lehet támadni – jegyezte meg az AP hírügynökség.

Szaif al-Iszlám Kadhafit azzal a váddal ítélték halálra 2015-ben, hogy az apja, Moammer Kadhafi hatalmának megdöntésére 2011-ben kitört felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására buzdította hatóságokat. A Kadhafi fiú a tárgyalás idején a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia fogságában volt. Videokapcsolaton keresztül vett részt a tárgyaláson, mert a zintáni erők nem adták ki a fővárosban működő hatóságoknak. Több évig a fogságukban volt, a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

Líbiát az év eleje óta átmeneti kormány és egy háromfős elnöki testület irányítja. A kabinet fő feladata, hogy előkészítse a december 24-i elnökválasztást, illetve a rá egy hónapra megtartandó parlamenti választást, amelyek lezárni hivatottak az egy évtizede tartó líbiai válságot. Az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként. A legismertebb jelöltek között van a Líbia keleti részének tetemes részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok, továbbá Fati Basaga befolyásos volt belügyminiszter és Mohammed Dbeibah, az átmeneti egységkormány miniszterelnöke – írta az MTI.

The post Kadhafi fia mégis indulhat az elnökválasztáson first appeared on 24.hu.

Related posts

Autó hajtott tüntetők közé New Yorkban

MOCOHU

Windows 10 magyar webshopból, akár 3490 forintért (x)

MOCOHU

Akár 40 százalékkal drágulhatnak a nyelvtanfolyamok az infláció és a rezsiárak miatt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This