14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áremelkedésdrágulásGazdaságinflációkoronavírusMAGYARORSZÁGomikron

Az omikron ad még egy lökést a drágulásnak

A gyorsan terjedő omikron-variánsnak eddig javarészt csak az egészségügyi következményeiről esett szó, de a gazdasági hatásai is hasonlóan fájdalmasak lehetnek. Főként az, hogy az amúgy is pénztárcametsző áremelkedés még egy lendületet kaphat miatta.

Mégpedig azért, mert Kína zéró tolerancia politikát folytat a járványkezelésben, akár már egyetlen esetszám megjelenésekor lezárnak teljes kikötőket, városrészeket, és addig zárlat alatt tartják, amíg mindenkit le nem tesztelnek és fel nem számolták teljesen a helyi gócpontot. Az omikron viszont már a világ számos országában megjelent, gyorsabban terjed, mint a delta variáns, az Egészségügyi Világszervezet is aggodalomra okot adó mutánsnak tekinti az omikront, de még nem világos, ugyanolyan vagy akár még súlyosabb egészségi hatásai vannak-e.

Ha Kína folytatja a zéró tolerancia elvét, akkor nem marad más, mint most is gyorsan lezárni kikötőket, reptereket, gyárakat, leállítani termelést.

Most is gond van az áruszállítással, nagy a kereslet a késztermékek vagy félkész termékek, alkatrészek iránt, némelyből – például a chipekből – hiány van, lassan érkeznek meg konténerszállító hajók az európai vagy amerikai kikötőkbe. Az árak pedig rendületlenül emelkednek. Ha még inkább visszafogja a termelést Kína az omikron miatt, akkor fokozódik a nyugati gyárak alapanyag-hiánya, még egy lökést kap a drágulás, ugrik az infláció – erre mutat rá Sian Fenner, az Oxford Economics Ázsiáért felelős közgazdásza, akinek eszmefuttatását a Portfolio.hu vette észre. Úgy fogalmaz a közgazdász, hogy „az ellátási láncok továbbra is ki vannak téve a koronavírus-járványhoz kapcsolódó zavaroknak, és az omikron variáns megjelenése rávilágít, hogy a válság még nem ért véget.”

The post Az omikron ad még egy lökést a drágulásnak first appeared on 24.hu.

Related posts

Az amerikaiak aggódnak, hogy Kína Oroszország felé tájolja magát

MOCOHU

Meghibásodott a NASA marshelikoptere

MOCOHU

Hogyan vészeljük át a téli szürke, hideg napokat és kerüljük el a tartós lehangoltságot?

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This