11.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai egyesült államokBelföldfőpolgármesterkarácsony gergelykongresszusMAGYARORSZÁGusav4

Karácsony: Magyaroszág a kínai kormány trójai falova

Kétórás online meghallgatást tartott csütörtökön az Amerikai Egyesült Államok  kongresszusának Európával foglalkozó albizottsága. Ennek témája a közép-európai jogállamiság alakulása volt. A meghallgatásnak különleges vonása volt, hogy a kongresszusi tárgyalópartnerek nem a kormányzati szereplőket, hanem a térség nagyvárosainak vezetőit kérdezték ki. A bizottsági meghallgatáson Karácsony Gergelyen kívül Matúš Vallo, pozsonyi, Zdeněk Hřib prágai és Rafał Trzaskowski varsói polgármester beszélt a térség jogállamisági folyamatairól, valamennyien a V4-es városvezetők informális szervezetének a Szabad Városok Szövetségének tagjaként képviselték országukat.

A hvg.hu az erről szóló beszámolója megjegyzi,

noha az ilyen meghallgatások nem szokatlanok, jelzésértékű, hogy az albizottság a városvezetőket hívta meghallgatásra.

Bill Keating, az albizottság elnöke a meghallgatáson főként arra volt kíváncsi, hogy a régió szereplői milyen módon tudják ellensúlyozni a nemzeti kormányok antidemokratikus lépéseit. Bevezetőjében kiemelte, hogy legutóbbi jelentésében a Freedom House Magyarországot csak „részben szabad” országként jellemezte. Keating ezt különösen aggasztónak nevezte. Szerinte miközben Lengyelországot, Szlovákiát és Csehországot szabad kategóriába sorolták, Magyarországon súlyos problémák vannak a jogállamisággal, sajtószabadsággal.  Erre példaként a CEU elüldözését és a transzneműek elleni törvényt emelte ki.

Karácsony a megszólaló V4-es városvezetők közül a második volt a sorban. A jó angolsággal elmondott pár perces beszédében egyebek mellett azt állította: Orbán Viktor a társadalmi elégedetlenséget felhasználva építette ki hibrid rezsimjét. A főpolgármester ennek a folyamatnak fő lépéseiként

  • az alkotmány szerepét betöltő 2011-es alaptörvény elfogadását,
  • a választójogi törvény megváltoztatását,
  •  a civil közösségek ledarálását,
  • és a média elfoglalását emelte ki.

Karácsony a külpolitikai összefüggéseket taglalva aggodalmát fejezte ki a „keleti nyitás” politikájába illeszkedő számos ügy miatt. Ide sorolta a kínai hitelből építendő Budapest–Belgrád-vasútvonalat, és a Paks II. nukleáris beruházást is. A főpolgármester által elmondottak alapján mindkét ügy jól illusztrálja, hogy a magyar kormány kifejezetten jó kapcsolatokat építi legfőbb külföldi szövetségese, az USA ellenlábasaival, mindenekelőtt Kínával és Oroszországgal.

Karácsony Gergely a kormány hatalomtechnikai módszereiben is Vlagyimir Putyin hatását véli felfedezni. Ennek jeleként említette a Pegasus-botrányt, amelynek során újságírókat, üzleti szereplőket és a kormány ellenfeleiként számon tartott politikusokat is megfigyeltek. Szóba hozta Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének legújabban kiszivárgott beszédét, melyben az egyik legfőbb közjogi méltóság az ellenzék politikusait jelöli meg a szerinte legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatként.

Karácsony ezen túl megpróbálta megnyugtatni amerikai tárgyalópartnerét, mondván, hogy a kormány tettei nem tükrözik a magyar társadalom értékrendjét.

Szerinte azonban a demokratikus ellenzék összefogása egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy jövő áprilisban legyőzzék Orbán nacionalista populizmusát, és helyreállítsák Magyarország pozícióját a transzatlanti szövetségben.

Karácsony a többi városvezetőhöz hasonlóan a meghallgatáson kérdésekre is válaszolt. Egyik válaszában arról beszélt, nagyon fontos megérteni, hogy a demokrácia leépítése és a keleti nyitás politikája kéz a kézben jár. Kiemelte, a magyar kormány nagyban épít kínai és orosz beruházásokra, melyek magyar adófizetők pénzéből készülnek, de kínai és orosz érdekeket szolgálnak.

Magyaroszág a kínai kormány trójai falova az Európai Unión belül

– írta le szemléletes metaforával a helyzetet a főpolgármester,  aki szerint az Egyesült államok jól tenné, ha a Nyugat-Balkánra is odafigyelne, mert ott is növekszik a kínai befolyás.

A meghallgatás teljes videóanyagát itt lehet megtekinteni:

The post Karácsony: Magyaroszág a kínai kormány trójai falova first appeared on 24.hu.

Related posts

Egészségtelennek minősítették több város, például Budapest levegőjét

MOCOHU

Sajátos hibrid oktatással vág neki az új tanévnek az ELTE egyik kara

MOCOHU

Négy embert ölt meg egy medve Indiában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This