14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldeurópai bíróságeuropolijogállami mechanizmuskondicionalitási mechanizmusMAGYARORSZÁG

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint rendben van a jogállami mechanizmus, el kell utasítani a magyar és lengyel kereseteket

Megjelent az Európai Bíróság ügyért felelős főtanácsnokának véleménye arról a beadványról, amelyben Magyarország és Lengyelország közösen azt kérték, az Európai Bíróság semmisítse meg a kondicionalitási mechanizmus nevű (jogállami mechanizmusként is ismert) eszközt.

Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a keresetet el kell utasítani.

Sánchez-Bordona azt írja a véleményében, hogy

  • A rendelet célja egy sajátos mechanizmus létrehozása az uniós költségvetés megfelelő végrehajtásának biztosítására.
  • A rendelet a jogállamiságot nem egy, az EUSZ 7. cikkben (ez a hetes cikk szerinti eljárás) szereplőhöz hasonló szankcionáló mechanizmus útján törekszik megvédeni, hanem egy pénzügyi feltételrendszer-eszközt hoz létre ezen uniós érték védelmére.
  • A rendelet kellően közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között, ily módon azt nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával.
  • Az EUSZ 7. cikk (hetes cikk) nem akadályozza meg azt, hogy az e rendelkezés szerintin kívüli, más eszközökkel gondoskodjanak e védelemről
  • A rendelet csak a jogállamiság elveinek egy tagállam általi olyan megsértésére vonatkozik, amely közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, vagy ennek kockázata komolyan fennáll.
  • A rendelet mechanizmusa az uniós jog különböző területein meglévő, más pénzügyi feltételrendszer-eszközökhöz és költségvetési végrehajtási eszközökhöz hasonlít, nem pedig az EUSZ 7. cikkben előírt eszközhöz.
  • A rendelet összeegyeztethető az EUSZ 7. cikkel.
  • Eleget tesz a jogbiztonság elve által támasztott, az egyértelműség, a pontosság és az előreláthatóság minimális követelményeinek. A tagállamok ugyanis kellő szintű ismeretekkel rendelkeznek az ezekből eredő kötelezettségekről, annál is inkább, mivel azok többségét a Bíróság ítélkezési gyakorlata dolgozta ki.

A főtanácsnok azt indítványozza, hogy a Bíróság utasítsa el Magyarország és Lengyelország megsemmisítés iránti keresetét.

A főtanácsnoki véleménynek nincs jogi kötőereje, a szakvélemény a bíróság munkáját segíti csak. Ettől függetlenül, különösen politikailag kényes ügyekben, a döntések túlnyomó többsége hasonló a főtanácsnoki véleményhez.

Az uniós testület mai, főtanácsnoki véleménye most újabb pofon a hazugságspirálba keveredett fideszes kormányzatnak. Ma ugyanis egyértelművé vált, hogy a bíróság szinte bizonyosan el fogja utasítani a jogállamisági mechanizmus megsemmisítésére vonatkozó magyar-lengyel, vagyis Orbán-Morawiecki bedványt. Ha pedig így lesz, akkor a Fidesz miniszterelnöke is szorulni fog, nem pedig pezsgőzni.

– írja erre reagálva Ujhelyi István szocialista képviselő.

The post Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint rendben van a jogállami mechanizmus, el kell utasítani a magyar és lengyel kereseteket first appeared on 24.hu.

Related posts

A 60 feletti regisztráltakból még bő 100 ezret nem oltottak be

MOCOHU

Enyhült egy kicsit az alapanyaghiány az építőiparban, Németországban

MOCOHU

Iványi Gábor: Orbán végre elolvashatná a Bibliát

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This