37.5 C
Budapest
May 23, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
időjárás la nina MAGYARORSZÁG Tudomány zöldövezet

Melegebb lehet a következő hónapokban, mint ahogy azt megszoktuk

Az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók a következő hónapokban a világ számos részén a La Niña időjárási jelenség hűtő hatása ellenére – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az MTI szerint.

A WMO szerint a La Niña jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. Legutóbb 2020 augusztusa és 2021 májusa között éreztette hatását a bolygón.

Kapcsolódó
Valójában nem tudni, milyen lesz az idei tél

A hosszú távú előrejelzések fontosak, de nem szabad készpénznek venni őket sem.

„A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségre, de szokásos hűtő hatása ellenére, valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez. A 2020/21-ben tapasztalt hűtő hatása, amely általában a jelenség második felében érzékelhető, azt jelenti, hogy 2021 a tíz legmelegebb év egyike lesz a feljegyzések kezdete óta, és nem a legmelegebb” – olvasható Petteri Taalasnak, a szervezet főtitkárának a közleményében.

Ez egy rövid távú enyhülés, és nem fordítja vissza a globális felmelegedés hosszút távú folyamatát, nem jelenti azt, hogy vissza lehet fogni a klímaváltozás elleni lépéseket – tette hozzá.

A La Niña általában 2-7 évente jelenik meg, és széles körű hatással van az időjárásra világszerte, ellentétessel, mint az El Niño jelenség, amely melegítő hatással van az időjárásra.

A világszervezet szerint azonban a globális felmelegedés az ilyen természeti jelenségek hatásait torzítja és súlyosbítja.

Számos szárazföldi területen magasabbak lesznek a hőmérsékletek, szokatlanul meleg tél várható Ázsia északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken. Az átlagosnál melegebb lesz Észak-Amerika keleti és délkeleti részein, szinte egész Európában, valamint Egyenlítői Afrikai térségében.

A WMO szerint szokatlanul sok csapadék várható Délkelet-Ázsia egyes részein, Dél-Amerika északi térségében, míg szokatlan száraz lesz az időjárás Dél-Amerika Egyenlítő alatti térségében, Dél-Ázsia egyes részein és a Közel-Keleten.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Keveset tud a COVID-ról az, aki a Facebookról tájékozódik
  • Szaporodásra képes élő robotokat hoztak létre
  • Akár I. András maradványaira is bukkanhattak

The post Melegebb lehet a következő hónapokban, mint ahogy azt megszoktuk first appeared on 24.hu.

Related posts

Kiszivárgott képeken a Samsung Galaxy Buds Pro füles

MO.CO.HU

Raktárépületek égnek Devecserben, ötven tűzoltó érkezett a helyszínre

MO.CO.HU

Egy éve ilyenkor: idegen férfihang szólalt meg a babamonitorból

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status