37.5 C
Budapest
May 21, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
asztrológia horoszkóp intelligencia MAGYARORSZÁG nárcizmus pszichológia Tudomány

Kevésbé intelligensek azok, akik hisznek a horoszkópban

Rossz hírünk van annak, aki éppen a Kiskegyed horoszkópmellékletének böngészése után olvassa ezt a cikket: egy friss tudományos kutatás kimutatta, hogy az asztrológiában hívők jellemzően kevésbé intelligensek, viszont gyakrabban mutatnak nárcisztikus személyiségjeleket, mint azok, akik nem hisznek ilyesmiben – írja a Phys.org.

A Lund Egyetem három pszichológusa online kérdőíves módszerrel kutatott, és a válaszokat elemezve ezt a két személyiségfaktort emelte ki, mint lényeges különbséget. A Personality and Individual Differences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány rámutat: a mai napig sokan hiszik azt, hogy az asztrológia egzakt tudomány.

A tanulmányban kutatók azzal kezdték, hogy megjegyezték: az elmúlt években megnőtt az asztrológiába vetett hit, valószínűleg az olyan stresszhatások miatt, mint például a COVID-19 világjárvány. Ida Andersson, Julia Persson és Petri Kajonius célja az volt, hogy kiderítsék: vannak-e olyan tulajdonságok, amelyek gyakoriak azokban az emberekben, akik hajlandóak hinni egy olyan áltudományban, amelyet

ugyan a tudomány újra és újra megvizsgál, de soha nem talál meggyőző alapot rá.

A kutatók Facebookon keresztül kerestek 264 angolul is beszélő felnőttet, és kitöltették velük a személyiségjegyekre vonatkozó, az asztrológiai hitre vonatkozó teszteket, illetve egy IQ-tesztet is.

A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik hisznek az asztrológiában, vagyis abban, hogy a csillagok állása meghatározza az életünket, az átlagosnál magasabb pontszámot értek el a nárcisztikus személyiségjegyet vizsgáló méréseken, és az IQ-teszten is gyengén szerepeltek. Ez arra utalhat, hogy az asztrológiában hívő emberek inkább önmagukra összpontosítanak, és természetes vezetői képességekkel rendelkező, különleges embereknek tekintik magukat, holott történetesen kevésbé intelligensek, mint az átlagember. A kutatók megjegyezték, hogy minél magasabb pontszámot ért el egy önkéntes a kérdőív IQ-részében, annál kisebb volt az esélye arra, hogy az asztrológia híve legyen.

Persze érdemes megkülönböztetni azokat, akik tényleg a csillagok állására hagyják életüket, és azokat, akiket csak érdekel a téma – erre azonban ez a kutatás nem tért ki.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Megjósolható, ki halhat bele a COVID-fertőzésbe
  • Gyakori refluxgyógyszer áshatja alá a tüdőrák kezelését
  • Kijárási korlátozást vezetnek be a macskákra egy ausztrál városban

The post Kevésbé intelligensek azok, akik hisznek a horoszkópban first appeared on 24.hu.

Related posts

A férfiak veszélyesebbek a klímára

MO.CO.HU

Verstappen kőkeményen beszólt Hamiltonnak

MO.CO.HU

Itt egy videó A dadus főszereplőiről, akik mintha egy percet sem öregedtek volna

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status