15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
boris johnsoncalaisemmanuel macronfranciaországMAGYARORSZÁGmigrációnagy-britanniaNagyvilág

Szorosabb európai együttműködést szorgalmaznak a menekültek tömeges tengerbe fulladása miatt

Franciaország és Nagy-Britannia csütörtökön Európától kért támogatást, és erőteljes fellépést ígért az embercsempész-hálózatokkal szemben – írja az Associated Press. Mindez azután történik, hogy szerdán este egy halálos balesetben több mint harminc ember meghalt a franciaországi Calais közelében. A szerencsétlenül járt menedékkérők csónakkal próbáltak átjutni a La Mache csatornán keresztül Nagy-Britanniába. A baleset körülményeit vizsgáló francia ügyészség azt közölte, hogy a halottak között tizenhét férfit, hét nőt, két tinédzser korú fiút és egy lányt találtak. A belesetben meghalt egyik nő gyermeket várt.

A szabálytalan átkelések száma tavaly óta megháromszorozódott. A szerdaihoz hasonló hajótörések nem ritkák a Földközi-tengeren, ahol az ENSZ becslései szerint idén körülbelül ezerhatszáz ember halt meg vagy tűnt el, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő tengerszoroson viszont kivételes esetnek számít az ilyesmi.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön levelet küldött Emmanuel Macron francia elnöknek és az EU vezetésének. Ebben a kormányfő öt pontból álló javaslatot tesz, többek között közös tengeri, légi és szárazföldi járőrözést javasol, ám Franciaország a javaslatokat a hírügynökség szerint nem fogadta kitörő örömmel. Johnson egy olyan megállapodásra is javaslatot tett, amely lehetővé tenné, hogy Nagy-Britannia visszaküldje a tengeri útvonalon átkelő menedékkérőket Franciaországba.

Macron francia államfő arra kérte a szomszédos európai országokat, hogy tegyenek többet a Franciaországba irányuló migráció megállítása érdekében. A francia elnök úgy fogalmazott: amikor a migránsok elérik a francia partokat azzal a reménnyel, hogy eljutnak Nagy-Britanniába, akkor

már késő.

Macron elmondta még, hogy Franciaország katonai drónokat vet be az északi partvidék ellenőrzése és a tengeren bajba jutott menedékkérők kimentésének segítése érdekében.

Meg kell erősíteni az együttműködést Belgiummal, Hollandiával, Németországgal, de a britekkel és az Európai Bizottsággal is

– mondta az elnök horvátországi látogatásán. Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium és Nagy-Britannia miniszterei és uniós tisztségviselők vasárnap találkoznak Calaisban, a szerdai szerencsétlenség helyszínén, hogy megvitassák a embercsempész-hálózatok felszámolására irányuló javaslataikat – tette hozzá Macron.

The post Szorosabb európai együttműködést szorgalmaznak a menekültek tömeges tengerbe fulladása miatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Baktériumokra bukkantak ősi kristályokban

MO.CO.HU

A világ ötödik legjobb 400-asa Molnár Attila

MO.CO.HU

Ezért gyengül le az űrhajósok immunrendszere

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This