16.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágdenevérkoronavírusMAGYARORSZÁGTudományvírus

Új koronavírust fedeztek fel angliai denevérekben

Új koronavírust azonosítottak angliai patkósdenevérekben – írja az IFLScience. A felfedezésről beszámoló tanulmányt független szakértők még nem vizsgálták felül, az új vírus, az RhGB01 pedig egyelőre nem jelent fenyegetést az emberekre.

Az RhGB01 a SARS-CoV-ot és a SARS-CoV-2-t is magába foglaló sarbecovírusok közé tartozik.

Ez az első SARS-szerű koronavírus, amelyet az Egyesült Királyságban találtak, és egyben az első, amelyet kis patkósdenevérekben mutattak ki.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem biológusa szerint a patkósdenevérek Európa-, Afrika-, Ázsia- és Ausztrália-szerte előfordulnak, a kutató kollégáival most a legnyugatabbi példányokat vizsgálta. A SARS-CoV-2 legközelebbi rokonait eddig laoszi és kínai denevérekben fedezték fel, a friss eredmények viszont azt sugallják, hogy ezen vírusok a véltnél elterjedtebbek. Adódik a kérdés, hogy milyen állatokban lehetnek még jelen.

Paul Starosta / Getty Images

Andrew Cunningham, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa szerint az új vírus nem veszélyes az emberre, mert képtelen megfertőzni sejtjeinket. Bell úgy véli, az RhGB01 nagyon régen, talán évezredekkel ezelőtt jelent meg a denevérekben, de csak most kezdtek el olyan elemzéseket folytatni, amelyekkel észlelhetik az efféle vírusokat.

Cunningham felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy RhGB01-et hordozó denevért megfertőzne a SARS-CoV-2, már potenciálisan problémás hibrid alakulhatna ki. Éppen ezért fontos, hogy megelőzzük a Covid-19-et előidéző kórokozó átadását a denevéreknek, az állatokkal dolgozó kutatók pedig mindig óvatosan járjanak el.

The post Új koronavírust fedeztek fel angliai denevérekben first appeared on 24.hu.

Related posts

Két lövés érte Kennedy elnököt

MOCOHU

Félmilliárd adag Pfizer oltóanyagot adományoz az Egyesült Államok a világ száz országának

MOCOHU

Nem tudott mit kezdeni Hollywood Paul Walkerrel, aki ma lenne 50 éves

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This