7 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
akácmézBelföldcbaklenáncz józsefMAGYARORSZÁGméznébih

Kamu akácmézzel bukott le a CBA-üzletekben érdekelt Klenáncz József

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a Nébih Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesületek élelmiszer laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, hogy Klenáncz akácmézeinek nincs sok köze az akáchoz.

Ezt egy egyszerű vizsgálattal állapították meg. Az akácmézben a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya (F/G) a tudományos kutatások és a szakmai tapasztalatok szerint minimum 1,4. Abban az esetben, ha ez az érték ennél jóval kisebb, nem beszélhetünk akácmézről. A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete azt állítja, hogy többféle mérési módszer is ugyanazt az eredményt mutatta a Klenáncz-mézeknél, vagyis hogy az akácmézként forgalmazott tételeinél az F/G aránya 1,2 körüli. Ez egy nagyon alacsony szám, ami egyértelműen azt jelenti, hogy

Klenáncz igazából akácméz áron, de nem akácmézzel kereskedik.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete azt írta a 24.hu-nak, hogy 2021. szeptember 20-án Oravecz Márton, a Nébih elnöke fogadta az egyesület elnökét, Brunner Ferencet és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét, Bross Pétert. Az egyesület tájékoztatása szerint Oravecz ekkor kijelentette, hogy szerinte sem akácmézet árul Klenáncz, ezért visszahívatja ezeket a tételeket.

Czeglédi Zsolt / MTI Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke

A Nébih-et először október közepén kérdeztük az érintett termékekről, akkor azt írták, hogy vizsgálják az ügyet. November közepén aztán újra levelet írtunk a hivatalnak, ebben már rákérdeztünk a fent említett találkozóra is. Az összejövetelről ugyan nem kaptunk tájékoztatást, de még aznap kikerült a Nébih oldalára, hogy Klenáncz jogsértést követett el.

Eszerint az A1, A6, A7 tételazonosítóval megjelölt akácmézek

a laboratóriumi és nyomon követési vizsgálatok alapján nem viselhetik az akácméz megnevezést. Ezért minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül elrendelték a termékek forgalomból való kivonását.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete a 24.hu-nak azt írta, hogy az akácméz ára 50-100 százalékkal magasabb, mint az egyéb mézeké, vagyis véleményük szerint Klenáncz megkárosította a fogyasztókat. Az egyesületek 10 Klenáncz-féle akácmézet is bevizsgáltak, és ezek közül egyik sem érte el azt a gyümölcscukor-szőlőcukor arányt, hogy ezeket akácméznek lehessen nevezni – erről beszélt Bross Péter a 24.hu-nak, aki elmondta, hogy évek óta küzdenek azért, hogy ne legyenek átverve a fogyasztók.

Úgy tudjuk, hogy a Nébih több Klenáncz-féle akácmézet is vizsgál, csak még nem fejeződött be az összes termék kiértékelése. A hivatalt kerestük is azzal kapcsolatban, hány Klenánczot érintő tétel vizsgálata van folyamatban, és ezekből mennyi zárult le eddig, de ezekre már nem kaptunk választ.

Milyen következményei lehetnek a jogsértésnek?

A Nébih azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek nem megfelelő minőségű, nem biztonságos és/vagy hamis élelmiszert állítanak elő vagy forgalmaznak, a forgalmazás megtiltásán túl indokolt esetben a fogyasztóktól való visszahívást is elrendelheti, valamint élelmiszer-ellenőrzési és/vagy élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabására is jogosult. A bírság kiszámításának módját kormányrendelet tartalmazza. Az élelmiszertörvény alapján élelmiszer emberi egészséget veszélyeztető szennyezettsége, élelmiszer-hamisítás, vagy például élelmiszerrel kapcsolatos azonnali intézkedést igénylő jogsértést nyilvánosságra kell hozni; az ilyen típusú jogsértéseket a döntés véglegessé válását követően vagy az azonnal végrehajtható döntés meghozatalát követően hozzák nyilvánosságra. A nem megfelelő termékek fogyasztók általi megvásárlásának gazdasági következményeivel – így a kártalanítás lehetőségével – kapcsolatban hatóságuk nem rendelkezik hatáskörrel.

Klenáncz Józsefet telefonon értük utol, a vállalkozó visszahívást ígért, de nem jelentkezett, amikor pedig ismét kerestük őt, már nem vette fel a telefont. Klenáncz a +Dick Kereskedelmi Kft. cégén keresztül 8 magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa, a CBA-üzletek polcain pedig állandó terméknek számít a Klenáncz-féle méz. Olyannyira, hogy a CBA Piros akácmézét is Klenáncz József gyártja.

Mohai Balázs / MTI

A CBA-val hosszasan leveleztünk, azt szerettük volna megtudni, hogy ők mit lépnek a Nébih döntése után, de az áruházlánc ehelyett először a beszállító, vagyis Klenáncz nyilatkozatát küldte el nekünk. Ebben viszont szó sincs az akácmézről, a vállalkozó arról ír, hogy az általa beszállított virágmézek mindegyike teljes mértékben megfelel a hatályban lévő jogszabályoknak, és a CBA is azt ecseteli, hogy az összes beszállított termék vizsgálati jegyzőkönyvét eljuttatta Klenáncz hozzájuk. Az áruházláncnak ezért újabb levelet írtunk, és ismét rákérdeztünk arra, hogy lekerülnek-e Klenáncz akácmézei a polcokról.

Végül a CBA arról tájékoztatta portálunkat, hogy

a kifogásolt termékek visszahívása megtörtént az üzletekből.

A Tesco sajtóosztálya is azt írta a 24.hu-nak, hogy a Nébih honlapján közzétett jogsértési értesítő alapján a Klenáncz József által beszállított akácméz (A1, A6, A7 tételazonosítóval megjelölt) termékeire a forgalomból való kivonást elrendelte áruházaiban.

A Spar polcairól viszont még nem kerültek le a termékek, az üzletlánc válaszában arról írt, hogy a mézeket akkor vonják vissza, ha Klenácz József cégétől vagy a hatóságtól hivatalos megkeresést kapnak. Miután eddig egyiktől sem érkezett ilyen, ezért továbbra is árulják a mézet.

Már gázlopási ügye is volt

2016-ban már több áruházlánc megvált Klenáncz József kínai mézzel felöntött mézeitől. Ekkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket. A hvg.hu 2016-ben arról írt, hogy laboratóriumi vizsgálatokra alapozott vélemények szerint ez rossz minőségű kínai ipari méz volt. A méhészek fogyasztóvédelmi eljárást is kezdeményeztek Klenáncz ellen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat címén.

Klenáncznak évekkel ezelőtt egy gázlopási ügye is volt – erről a Magyar Nemzet számolt be akkor. A Klenáncz Méhészetet a nyomozók a gáz- és áramszolgáltató munkatársaival közösen lepték meg 2015 decemberében. Három helyen is felmerült a gázlopás alapos gyanúja, a rendőrség pedig gyanúsítottként hallgatta ki Klenánczot, aki végül közvetítői eljárásban kártalaníthatta a közszolgáltatót.

The post Kamu akácmézzel bukott le a CBA-üzletekben érdekelt Klenáncz József first appeared on 24.hu.

Related posts

Két év házasság után válik Koncz Zsófia fideszes képviselő

MOCOHU

Küszöbön van a pesti alsó rakpart sétánnyá alakulása

MOCOHU

Kevesebb erdőt pusztítottak el Brazíliában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This