18.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gyerekek oltásakoronavírus-járványMAGYARORSZÁGrepublikánus pártszezám utcaSzórakozásted cruzvakcina

Egy oltáspropagáló, kommunista bábcsirke miatt lendültek támadásba a republikánusok

Kicsit még fáj a szárnyam, de ez majd egy extra löketet ad a testemnek, hogy egészséges maradjak és másokat is megvédjek. Azt is mondták, hogy már kismadár korom óta kapok oltásokat. Én erről nem is tudtam!

– írta posztjában Nagymadár, vagyis egészen pontosan a fiók mögött álló sajtócsapat, akik ezzel a poszttal számoltak be arról, hogy a népszerű bábkarakter is „megkapta” a Covid-19 elleni vakcinát.

A poszt nem volt véletlen: november elején megkezdődhetett az Amerikai Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása. Ezt Rochelle Walensky, az ottani járványügyi és betegségmegelőzési központ igazgatója hagyta jóvá, miután a tanácsadó testület nagyon egyhangú szavazáson (14-0 arányban) úgy döntött, a Pfizer-vakcina használható gyerekek oltásánál is. Két vakcinát kapnak majd, jóval kisebb dózisanyaggal, mint amit a tizenkét év felettieknek adnak.

Elsőként Anthony Fauci, a Fehér Ház tanácsadója hívta fel a figyelmet arra hónapokkal korábban, hogy a gyerekeknél is meg kell kezdődjön az oltás. Ezt azzal indokolta, hogy a kicsik épp úgy továbbadhatják a fertőzést, mint a felnőttek. Ennek okán előterjesztette, hogy a nagyjából huszonnyolc millió amerikai gyerek többségét be kellene oltani az elkövetkező hónapokban.

Ugyan a Szezám utcából ismert Nagymadár fiatalokra gyakorolt véleményformáló hatása nem számszerűsíthető (és egyébként is azok szüleit kell meggyőzni az oltás szükségességéről, a gyerekek nem dönthetnek erről önállóan), az amerikai politika konzervatív értékrendű szereplői nagyon hamar megtalálták a karakterben az új közellenséget.

A Szezám-oltópont

Amerikában a bábműsor már hosszú évtizedek óta a Republikánus Párt – és úgy nagy általánosságban a konzervatív szemléletű politikai szereplők – begyében van. Ez részben amiatt lehet így, mert a Szezám utca a közszolgálati adókon érhető el, ezáltal kormányzati támogatásban részesül, kritikusai szerint sokszor a jelenleg kormányzó demokraták szócsöveként működik, túlzottan liberális ideológiákat népszerűsítve.

Mióta képernyőn van, a Szezám utca nem kevésszer foglalkozott már az amerikai társadalmat érintő problémákkal, közügyekkel is, így edukálva fiatal nézőközönségét. A formula egyáltalán nem ismeretlen a szórakoztatóiparban: a fiatal célközönséget ismert karakterekkel jóval könnyebb például a biztonsági öv használatára, a szemetelés visszaszorítására és a zebrán átkelés fontosságára buzdítani. Emellett kampányoltak már a rasszizmus ellen is: nemrég állandó szereplővé vált az első ázsiai-amerikai karakter a bábsorozatban.

Ötven évvel ezelőtt, a széria harmadik évadában egyébként már megtörtént, hogy az egyik karakter arra biztatta a gyerekeket, szerezzék be a kanyaró elleni védőoltást – akkor is Nagymadár volt a főszerepben, ő egyébként a sorozat szerint hatéves, és egyáltalán nem öregszik. Nemcsak ő beszélt pár nappal ezelőtt a koronavírus elleni oltásról, hanem egy másik karakter, Rosita is, akit szintén beoltottak a CNN-nel közösen készített videóban.

A republikánusok haragja

Kormányzati propaganda… az ötévesek figyelméért!

– fakadt ki Ted Cruz, texasi szenátor, aki több republikánus kollégájával együtt nemtetszését fejezte ki Nagymadár posztjával kapcsolatosan. Cruz egyébként oltva van, sőt, többször hangsúlyozta már, hogy a vakcinák szerinte is működnek, neki ebben a történetben azzal van baja, hogy a gyerekekre ráerőltetik az oltást, holott „nem lenne rá szükségük”.

Lisa Boothe, a Fox News munkatársa már keményebb szavakkal illette a Szezám utcás történetet, szerinte agymosás zajlik olyan gyerekeken, akiket nem fenyeget a koronavírus. Robbie Starbuck (aki a déli Tennessee-ben politizál republikánus színekben) ennél is morbidabbra vette a figurát: szerinte Nagymadár el is pusztult az oltás után – kijelentésével rémálmot okozva egyes gyerekeknek. Steve Cortes pedig (ő Donald Trump korábbi tanácsadója volt) úgy fogalmazott, valódi gonoszság az, amit a figura csinál.

Az ő tweetjeik alatt követőik is a Szezám utca stábját vonták kérdőre kommentekben, Wendy Rogers republikánus szenátor például simán csak úgy fogalmazott: Nagymadár egész egyszerűen kommunista.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden végül reagált ezekre a véleményekre, de mindössze annyit, hogy a bábfigura posztjához kommentelte kicsit szájbarágósan, hogy a karakter jól tette, amit csinált.

Szakértők szerint nincs baj az üzenettel

Amerikai adatok szerint október végéig 6,4 millió gyereknél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ez az összes amerikai eset 16 százalékát tette ki. Az 5-11 éves korosztályban 471 az eddigi halálesetek száma (avagy 12 800-ból egy esetben halálos a fertőzés, ami rendkívül alacsony arány, de 28 millióan vannak a korosztályban).

Thomas Doherty amerikai professzor szerint egy éve még olyasmi volt az oltás, amire minden ember vágyott a pandémia okozta bizonytalanságban, mostanra azonban a legtöbb vitát ez indukálja. Ahogy Doherty fogalmaz, a Szezám utca nem húzott váratlant, elvégre az oltásokról régóta szó volt már a show-ban.

Amit Nagymadárral tesznek, az a hagyomány része. Most azonban más a helyzet, mert a jelenlegi politikai helyzetben minden vitás.

Robert Thompson amerikai televízió- és kultúraszakértő szerint is illeszkedik az üzenet a Szezám utca világába:

Az egész műsor a sokféleségről, az elfogadásról, kedvességről szól, ez az egész edukatív forma a gyerekek felé irányul. Ezt a legtöbben jó dolognak tartják, csak most bejött az oltás kérdése. Itt már nem fog mindenki vidáman tekinteni erre.

Chris Cillizza, a CNN riportere egy egészen szarkasztikus videóval vágott vissza Cruznak, ahol arról beszélt, a szenátor kirohanását baromságnak tartja, Cruz csak politikai játszmát játszik a lájkoktól és feltűnési viszketegségtől hajtva. Persze Cillizza álláspontját is érdemes a helyén kell kezelni, elvégre a CNN és a Szezám utca erősen összefonódtak a gyerekek oltásának kérdésében, és a riporter is inkább megmaradt az általánosítások szintjén, ami a Cruzra történő reflektálást illeti.

Az ugyanakkor világosan látszik, hogy nem véletlenül kavart ekkora port az ügy, ugyanis az USA-ban minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek az általános iskolákban arra, milyen üzeneteket juttathatnak el a kiskorúakhoz.

A fokozott ellenőrzés egyrészt állandó vitákat generál szülők és tanárok között, ami a legtöbbször a politikusok malmára hajtja a vizet. Legutóbb egy republikánus politikus, Glenn Youngkin lett Virginia kormányzója, a többi között azért is, mert a kampányában jól mérte fel, hogy a konzervatív szülőknek milyen aggályaik vannak az oktatással kapcsolatban a fajelmélet bemutatásától a covidhoz kapcsolódó korlátozásokig.

Youngkin ugyan az oltás szükségességét nem vitatja, de számos republikánus képviselő egyenesen elhatárolódott a kiskorúak vakcinálásától. Tennessee államban le is állították a gyerekek oltását, miután az oltást szervező dolgozók túlzottan ráfeküdtek a gyerekekre irányuló marketingre.

Kapcsolódó
Bécsben lehetővé teszik az 5-12 éves gyerekek oltását

Minden esetben a szülő beleegyezése szükséges.

Nem úszták meg az SNL-szkeccset

Az erősen a Demokrata Párttal szimpatizáló szkeccsműsor, a Saturday Night Live is szentelt egy blokkot Cruz kirohanásának, természetesen poénosan érvelve.

A Szezám utca ötven éve felhívja a gyerekek figyelmét az olyan veszélyekre, mint most a koronavírus, hogy edukálja őket fontos kérdésekben. De mikor egy óriási csirke azt meri mondani nekik, hogy egy halálos kór ellen merjenek védekezni, azt kell mondani: ELÉG VOLT!

Majd a videóban arról kezdtek énekelni a gyereknek öltöztetett felnőtt színészek, hogy a Szezám utca helyett ők a Cruz utcában szeretnének élni, ahol nincsenek „okoskodó libsik”, vakcina helyett pedig fegyvert kapnak a kezükbe – ezzel is utalva a Trump-kormány fegyverviselést propagáló intézkedéseire.

Végül a szkeccsben előrángatták a Szezám utca Nagymadarát, hogy mesélje el, mennyire nincs jól az oltástól: egészen pontosan attól kapott koronavírus-fertőzést. Ennek kiküszöbölésére pedig a lónyugtatót ajánlja a Cruznak öltözött Aidy Bryant. Természetesen ez is poén, miután egy időben futótűzként terjedt Amerika-szerte, hogy az ivermectint tartalmazó gyógyszer jó lehet a koronavírus ellen.

The post Egy oltáspropagáló, kommunista bábcsirke miatt lendültek támadásba a republikánusok first appeared on 24.hu.

Related posts

Elkapta a koronavírust, a maláriát, a dengue-lázt, most pedig megmarta egy kobra

MO.CO.HU

„Elvtársak, vége!” – molinót feszített ki a Momentum a Fidesz székházánál

MO.CO.HU

Spanyolországban meghalt a majomhimlő első áldozata

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This