37.5 C
Budapest
May 29, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
benkő tibor csata háború Közélet MAGYARORSZÁG történész wikipedia

Féligazságokat tartalmazó Wikipedia-oldalról tájékozódhatott a miniszter

A történelem során a magyar nép 163 ütközetben, csatában, forradalomban volt érintett, ezek közül 90-et megnyert. Ez is bizonyítja, hogy vannak értékeink, van mit védeni. Korszerű hadseregre van szükség, elkötelezett katonákkal.

Ezt Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta egy keddi várpalotai lakossági fórumon az MTI szerint. A 444 szúrta ki Lenthár Balázs történész észrevételét, miszerint elég valószínű, hogy Benkő a Magyarország háborúinak listája című Wikipedia-oldalról vette a számadatokat. Arról az oldalról, aminél van egy ilyen megjegyzés is:

Ez a szócikk szaklektorálásra, tartalmi javításokra szorul. Ennek a szócikknek mind a tényszerűsége, mind a semlegessége vitatott.

Lenthár szerint a fő gond, hogy a listában háborúk, valamint azokból kiragadott-kiemelt hadjáratok és csaták is szerepelnek. Jó példa rá az 1550-es évekbeli török háború: az egri csatát kiemelve a lista magyar győzelemként mutatja helyesen, de a többi török győzelmet már nem emeli ki, pl. Drégelyt vagy Temesvárt. De összevonások is vannak a listán, pl. eleink kalandozó hadjáratai, ami a történész szerint cirka ötven külön hadjáratot takar.

A lista magyar győzelemnek veszi a belháborúkat is, pl. Dózsa György parasztfelkelőinek leverését.

The post Féligazságokat tartalmazó Wikipedia-oldalról tájékozódhatott a miniszter first appeared on 24.hu.

Related posts

George Clooney azzal viccelődött, hogy tönkretette Batmant

MO.CO.HU

Csocsesz: Nem etikus, ahogy a feleségem halálhírét kezelte a sajtó

MO.CO.HU

Milliókért kelhet el egy dinoszaurusz csontváza

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status