15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbiostatisztikusferenci tamáskoronavíruskoronavírus-járványMAGYARORSZÁG

Biostatisztikus: Nemcsak visszatartják a járványadatokat, de megfejelik valami hihetetlen cinizmussal is

Az őszinte kommunikáció, a transzparens adatközlés és döntéshozatal, az emberek partnerként kezelése a sikeres járványügyi védekezés egyik alapja, többek közt erről írt Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense a saját oldalán közzétett véleménycikkében, amit a Telex szúrt ki.

Ferenci nagyon hosszan írja le, hogy melyek azok az alapvető fontosságú adatok, amiket közölnie kellene a kormánynak, mégsem teszik meg.

Szerinte a fertőzöttek és a kórházba, intenzív osztályra, lélegeztetőgépre kerültek, illetve a halálos áldozatok területi, életkori, nemi eloszlását meg kellene osztania a kormánynak, ahogy az elvégzett tesztek számát, típusát, területi eloszlását, a mintavétel és az eredmény között eltelt időt is.

A kórházi kapacitásra vonatkozó adatok sem hallgathatók el véleménye szerint, ide sorolja, hogy milyen állapotú betegből hánynak az ellátására van eszköz- és emberi kapacitás, megyei szintre lebontva, illetve hogy ehhez képest hol, miben mekkora az aktuális terhelés.

Arról is információt kellene szolgáltatni Ferenci szerint, hogy a kórházban kezelt betegnek milyen társbetegségeik vannak, milyen az állapotuk, milyen terápiát kapnak és meggyógyultak-e vagy meghaltak.

Ezen kívül fontos lenne még tudni, hogy a fertőzöttek, kórházban ápoltak, halottak hány százaléka volt beoltva és milyen vakcinával.

Szerinte az is elképesztő, hogy a koronavírus elleni oltások kapcsán, egész elképesztő módon, a mai napig egyetlen egy jelentést, egyetlen számot vagy betűt nem tett közzé a népegészségügyi rendszer.

Afganisztán is megelőz minket a vírusmonitorozásban, ami a különféle variánsok terjedése miatt lenne fontos, de ez itthon gyakorlatilag nem létezik, amit szintén pótolni kellene.

Hangsúlyozza, hogy az általa felsorolt elemek jó 60-70%-a nulla pénz- és szinte nulla energiaráfordítással közölhető lenne.

Ha egyetlen egy dolog, a szándék meglenne egy megfelelően működő adatgyűjtési (surveillance) és adatközlési rendszer kialakítására, akkor egy hét alatt megoldható lenne, hogy az említett, alapvető adatokat a lakosság is megismerhesse

– magyarázza.

Ferenci szerint

a jelenlegi magyar adatközlés nemcsak visszatartja a fent felsorolt adatokat a nyilvánosság elől, de nem tud elmenni szó nélkül amellett, hogy ezen felül az egészet megfejeli valami hihetetlen cinizmussal is.

Példaként említi, hogy míg a fertőzöttek életkori eloszlását adatvédelmi okból nem teszi közzé a hatóság, az nem zavarja őket, hogy a halálesetek közül több simán beazonosítható volt, épp a szükségtelenül részletes adatok miatt.

Végzetül felhívja rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban például még azt is lehet tudni, hogy hány kórháznak nincs három napra elég kesztyűje vagy hogy hány kórház jelent kritikus létszámhiányt. Mindeközben a magyar „Tájékoztató oldal a koronavírusról” hétvégente nem közöl adatokat, de olyan politikai híreket igen, amelyeknek a járványhoz semmi közük nincs.

The post Biostatisztikus: Nemcsak visszatartják a járványadatokat, de megfejelik valami hihetetlen cinizmussal is first appeared on 24.hu.

Related posts

Dave Bautista örökbe fogadott egy bántalmazott kutyát, és pénzt ad annak, aki megtalálja az előző gazdáját

MOCOHU

Karácsony és Fekete-Győr ott lesz a fociválogatott meccsein

MOCOHU

Egy év alatt több mint félmillióval csökkent Oroszország népessége

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This