4.4 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGTudományűrűrkutatásűrszemét

Űrszemétből hoznának létre üzemanyagot

Egy ausztrál vállalat egy nemzetközi összefogásban rakétaüzemanyagot hozna létre a veszélyes űrszemetekből – írja a The Guardian. A Föld körül rengeteg használaton kívüli űreszköz, illetve azok törmelékei keringenek, amelyek potenciális fenyegetést jelentenek a még működő szerkezetekre, többek között a Nemzetközi Űrállomásra.

Kapcsolódó
A NATO és az EU is elítélte Oroszország műhold elleni rakétatesztjét

A kísérlet során egy szovjet műholdat semmisítettek meg.

A Neumann Space egy olyan űrben működő elektromos meghajtórendszert dolgozott ki, amely alacsony Föld körüli pályán alkalmazva növelni tudja az űreszközök küldetésének hosszát, de segítségével akár mozgatni is lehet a műholdakat. Az eszközzel a légkörbe is vissza tudják lökni az űrszemeteket, amelyek így biztonságban megsemmisülhetnek.

A Neumann most három másik vállalattal azon dolgozik, hogy az űrszemétből előállítsák a rendszer számára szükséges energiát.

A japán Astroscale már bizonyította, hogy miként tud műholdak segítségével űrszemetet befogni. Az amerikai Nanorocks célja az, hogy robotok segítségével Föld körüli pályán tárolja, illetve darabolja fel a törmelékeket, a szintén amerikai Cislunar pedig egy űrbeli öntödében állítana elő fémrudakat a szemetekből. A Neumann ezen rudak ionizálásával hozhatja létre a rendszer meghajtásához szükséges áramot.

Herve Astier vezérigazgató szerint amikor megkeresték az ellátási lánc ötletével, először azt hitte, egy futurisztikus tervről van szó. Az összefogás azonban megkapta a támogatást a NASA-tól, így megépítették a prototípust, amely működik is – a tényleges használatra ugyanakkor még várni kell.

Az űrszemét egyre súlyosabb problémát okoz az űripari érdekelteknek. A szakértők szerint ahogy nő a törmelékek száma, úgy lesz egyre nehezebb az űreszközök üzemeltetése, éppen ezért muszáj megoldásokat találni a helyzetre.

The post Űrszemétből hoznának létre üzemanyagot first appeared on 24.hu.

Related posts

A sarkvidéket is bekebelezné az orosz medve

MOCOHU

Mesterséges kómában tartják minden idők egyik legnagyobb sakkozóját

MOCOHU

Meghalt a börtönben a ruandai népirtás irányítója

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This