12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gyilkosságjohn fitzgerald kennedyMAGYARORSZÁGmerénylettörténelemTudomány

Két lövés érte Kennedy elnököt

John Fitzgerald Kennedy feleségével, Jacqueline Kennedyvel az oldalán november 21-én azzal a határozott szándékkal érkezett Texas államba, hogy – már a következő elnökválasztási előkampány részeként – egységet teremtsen a demokraták helyi frakciójában. Az elnöki pár repülőgépe délelőtt 11:40-kor aztán megérkezett a dallasi Love Field repülőtérre, ahol John Connally texasi kormányzó feleségével fogadta az előkelő vendégeket.

Kennedyék a Connally-párral együtt hamarosan egy nyitott tetejű limuzinba szálltak, majd az ünneplő tömeg által közrefogva a konvoj lépésben megindult a dallasi kereskedelmi központ felé, ahol a politikus újabb beszédet tartott volna – írja a Rubicon.hu. Miután a díszmenet a Main Streetről lefordult a Houston Streetre, majd a Dealey Plazánál rákanyarodott az Elm Streetre, a közeli tankönyvraktár hatodik emeletéről Lee Harvey Oswald 12:30-kor három lövést adott le a limuzinra:

kettő az elnököt – a nyakán, illetve a fején –, egy pedig a kormányzót találta el.

A zűrzavar közepette William Greer, az elnöki autó sofőrje a Parkland Kórházhoz hajtott, ám a gyors reakció ellenére Kennedy megmentésére nem maradt esély. Délután egy órakor hivatalosan is bejelentették a politikus halálát, másfél órával később pedig az Air Force One, az elnöki különgép fedélzetén már be is iktatták hivatalába az új elnököt, Lyndon B. Johnson korábbi elnökhelyettest.

A történelem valamennyi merényletéhez hasonlóan Kennedy elnök meggyilkolása is számos összeesküvés-elméletet szült, főleg miután két nappal később egy texasi bártulajdonos, Jack Ruby lelőtte Oswaldot, amint éppen átszállították a rendőrkapitányságról egy dallasi börtönbe.

Bár a Kennedy-gyilkosságot kivizsgáló Warren-bizottság 1964 során jelentésében arra az álláspontra jutott, hogy mind Oswald, mind Ruby magányos gyilkosként és hirtelen elhatározásból húzta meg a ravaszt, a közvélemény nem nyugodott bele az egyszerű magyarázatba. Máig számos teória kering arról, miszerint Oswald a november 22-i merénylet során nem egyedül lőtt, vagyis a Dealey Plaza környékén egy másik orvlövész is elrejtőzött, illetve, hogy Ruby a nyomok eltakarítása érdekében gyilkolt.

The post Két lövés érte Kennedy elnököt first appeared on 24.hu.

Related posts

Enyhített az USA néhány szankción Venezuela ellen

MOCOHU

Befuttatta Michael Jacksont, de elhitte magáról, hogy ő is rocksztár

MOCOHU

27 fok is lehet szombaton, az eső sem rondít bele

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This