11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fizikaföldtangeológiahalmazállapotjégMAGYARORSZÁGTudományvíz

Új halmazállapotot hoztak létre a kutatók

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban elsőként írják le részretesen a víz egyik újabb halmazállapotát – számol be a Space.com. A kísérletben egy vízcseppet préseltek két gyémánt közé, majd a világ egyik legerősebb lézerét irányították rá. A létrejövő anyagot szuperionos jégnek nevezik, a halmazállapot olyan extrém nyomáson és hőmérsékleten alakul ki, mint amilyen a Föld belsejében is uralkodik.

Bár a víz ezen formáját korábban is létrehozták már, ez volt az első alkalom, amikor elég ideig maradt stabil a vizsgálathoz.

Vitali Prakapenka, a Chicagói Egyetem geofizikusa szerint eredményük meglepő, a szakértők korábban arra számítottak, hogy a speciális jég magasabb hőmérsékleten jelenik meg, mint amilyenen először megfigyelték.

Noha sok úgy hiszik, hogy a víz szilárd, gáz és folyékony formában fordul csak elő, a tudomány már 20 halmazállapotát írta le. A megjelenést a molekulák elrendeződése szabályozza meg, amit pedig a hőmérséklet és nyomás befolyásol.

CasarsaGuru / Getty Images Illusztráció.

A szuperionos jég a 18. ismert forma, melynek első bizonyítékát 2018-ban találták meg, de csak most állították elő hosszabb időre. Ebben az állapotban az oxigénatomok úgy helyezkednek el, mint a szilárd formában, a hidrogénatomok viszont elektronjaiktól megszabadulva ionná alakulnak, melyek aztán szabadon áramlanak.

A szakértők célja az, hogy tovább vizsgálják ezt a különleges halmazállapotot. A szuperionos jég akár egyes égitestek, például a Neptunusz magjában is előfordulhat, elemzése így az űrkutatás számára is izgalmas lehet.

The post Új halmazállapotot hoztak létre a kutatók first appeared on 24.hu.

Related posts

A román elnök szívesen látna több amerikai katonát az országában

MOCOHU

Nem győzhette le az agresszív rákot, meghalt a világbajnok rúdugró, Tim Lobinger

MOCOHU

Kendert termeszt a Beatles legendája

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This