6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
100 ezer forintemlékérmeGazdaságMAGYARORSZÁGmnb

Százezer forint névértékű érmét bocsátott ki a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank „Árpád-házi Szent Erzsébet” megnevezéssel kivételesen magas, 100 ezer forint névértékű arany és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát november 19-én, közölte az MNB. Az emlékérme az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat harmadik tagjaként kerül bemutatásra, követve a 2017-ben megjelent Szent Margit, illetve a 2019-ben kibocsátott Szent Piroska emlékérméket. Az emlékpénzeket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Szent Erzsébet a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, a feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmadrend és a szolgáló szeretet védőszentje. II. András (1205–1235) magyar király és Merániai Gertrúd leánya, IV. Béla húga, Lajos türingiai tartománygróf hitvese.

Az emlékérme hátlapjának központi eleme Árpád-házi Szent Erzsébet csúcsíves kapuban álló alakja, melyet a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom festett, fából készült szobra ihletett. A megjelenítés egyszerre utal Árpád-házi Szent Erzsébet két csodájára, a rózsa-csodára, valamint a kereszt-csodára is.

Mindkét emlékérme átmérője 22 mm, szélük sima. A 100 000 forintos névértékű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos névértékű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetből készült, súlya 4,2 gramm. Az arany emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

The post Százezer forint névértékű érmét bocsátott ki a jegybank first appeared on 24.hu.

Related posts

Több mint 80 százalékban a beoltatlanok fertőződnek meg Romániában

MO.CO.HU

Tényleg több lájkot hoz egy kutyás, mint egy gyerekes kép? Orbán Viktor facebookos fotói nem ezt mutatják

MO.CO.HU

Az amerikai vezetés szerint az ukránok felkészültek

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This