37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföld koronavírus kötelező maszkviselés magyar közlöny MAGYARORSZÁG maszk maszkviselés rendelet szabályok

Megjelent a rendelet: ezeken a helyeken kötelező a maszkviselés szombattól

Megjelentek a Magyar Közlönyben a kormányinfón bejelentett intézkedések részletszabályai. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy szombattól visszatér a kötelező maszkviselés a zárt helyiségekben és az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele.

Az új szabályok értelmében újra maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Ezen helyszínek kivételével a munkáltató határozza meg a munkavégzés során a maszkviselés szabályait, azzal, hogy a maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

A maszkviselés nem kötelező a  hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeknek.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

Továbbá egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt.

A kormány október végén döntött arról, hogy az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Most azt is előírta, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára a megerősítő harmadik oltás felvétele is elvárt. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét, írja az MTI.

The post Megjelent a rendelet: ezeken a helyeken kötelező a maszkviselés szombattól first appeared on 24.hu.

Related posts

162 halott, majdnem kilencezer új fertőzött egy nap alatt

MO.CO.HU

Elvette egy vadász fegyverét egy szarvas Csehországban

MO.CO.HU

Közös szelfit készített Kairóban egy izraeli és egy egyiptomi sztár, botrány lett belőle

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status