11.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágMAGYARORSZÁGnoaaóceántermészettintahalTudomány

Bizarr külsejű állatot vettek videóra az óceán mélyén

Bizarr külsejű tintahalat örökítettek meg a Mexikói-öbölben – írja a Live Science. Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint eddig kevesebb mint 20 alkalommal sikerült dokumentálni a tenger mélyén előfordulú Magnapinna nemzetség tagjait.

A NOAA csapata egy expedíció során lett figyelmes az állatra, a szakértők először azt hitték, egy medúzával találkoztak. A kutatók az Egyesült Államoktól délkeletre fekvő vizeket térképezték fel egy robotizált tengeralattjáró segítségével, az egyik merülés során pedig az eszköz megpillantotta a példányt.

Az efféle tintahalak jellegzetessége, hogy nyolc nyúlványuk és két fogókarjuk testükhöz képest hosszú, úszólebenyeik pedig nagyok.

A felvételen látható példány köpenye áttetsző, és a belső szervek is kivehetőek benne.

Mike Vecchione, a NOAA zoológusa a partról, egy képernyőn nézte a tengeralattjáró felvételét. A kutató és kollégája, Richard E. Young, a Hawaii Egyetem munkatársa írták le először a Magnapinnidae családot 1998-ban. Azóta három fajt fedeztek fel, de a szakértők szerint továbbiak is élnek az óceánokban.

Amikor Vecchione felismerte az állatot, azonnal értesítette a robot irányítóját. A tintahal közel 2400 méteres mélységben bukkant fel, korábban ennél lejjebb, 4735 méteren is láttak hasonló állatot.

(Kiemelt képünkön egy, a NOAA által korábban megfigyelt Magnapinna tintahal látható.)

The post Bizarr külsejű állatot vettek videóra az óceán mélyén first appeared on 24.hu.

Related posts

„A fertőzés jócskán megrongálta a szívemet” – kényszerpihenőn a magyar bajnok

MOCOHU

Nyolc napja egy pincében él egy magyar család Kelet-Ukrajnában

MOCOHU

Jó hatással volt a járvány az 5G fejlesztésekre

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This