15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
akvaduktMAGYARORSZÁGókorörményországrégészetrómai birodalomTudomány

Római építményre bukkantak Örményországban

Egy római kori akvadukt maradványaira bukkantak az örményországi Artasatban – írja az MTI. A feltárásban az Örmény Tudományos Akadémia régészei mellett a Münsteri Egyetem szakértői is részt vettek.

Ez a Római Birodalom eddig feltárt legkeletibb csatornahídja.

A kutatók 2019-ben folytattak ásatást. Achim Lichtenberger német régész szerint az akvaduktot a római hadsereg kezdte el létrehozni időszámítás szerint 114 és 117 között, de az építkezést nem fejezték be. A kutatók a csatornahíd hatalmas alapjait találták meg.

Roy JAMES Shakespeare / Getty Images Illusztráció.

Ekkor, Traianus császár idején volt a legnagyobb Róma kiterjedése, uralkodása alatt jelentős középítkezések folytak birodalomszerte. Akkori nevén Artaxata az új örmény provincia fővárosa lett volna. „Az akvaduktot azonban nem fejezték be Traianus 117-ben bekövetkezett halála miatt, és mert utódja, Hadrianus császár lemondott az örmény provinciáról” – mondta Torben Schreiben, a csapat tagja.

Schreiben szerint az akvadukt tervezett és részben befejezett építése azt mutatja, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tettek nagyon rövid idő alatt azért, hogy integrálják az új provincia székhelyének infrastuktúráját. A régészek úgy vélik, felfedezésük azt bizonyítja, hogy a birodalom hódítása Örményországban sikertelen volt.

The post Római építményre bukkantak Örményországban first appeared on 24.hu.

Related posts

Emily Ratajkowski először mutatott fotót kisfiáról, amin látszik az arca

MO.CO.HU

Új vezetője lesz holnaptól a szlovák kormánynak

MO.CO.HU

Szárnyas őscápára bukkantak

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This