15.2 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bodrogi gyulabudapest díszpolgáraiványi gáborkarácsony gergelykeleti ágnesKultúraMAGYARORSZÁGnovák ferenc

Bodrogi Gyula és Bíróné Keleti Ágnes is Budapest díszpolgára lett

Karácsony Gergely főpolgármester a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten. A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak. Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint „Beke” Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.
Ezen kívül az ünnepi ülésen Budapest-díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat is átadtak a kitüntetetteknek.

„Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken” – jelentette ki az átadásra mondott beszédében Karácsony Gergely.

Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni. Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben, és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost

– tette hozzá, és azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. „Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába”. Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania. Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakosait – fűzte hozzá az MTI tudósítása szerint.

A főpolgármester szerint a haladás letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkásemberek is. Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak megfogalmazni, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben – mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

The post Bodrogi Gyula és Bíróné Keleti Ágnes is Budapest díszpolgára lett first appeared on 24.hu.

Related posts

A holland kormány nem várt karácsonyig, holnaptól szigorú korlátozások lépnek életbe az omikron-robbanás miatt

MOCOHU

Színek és ételek segíthetnek legyőzni a szürke hétköznapok komorságát

MOCOHU

1,5 milliárdból újítják fel, az egyháznak adnák a szántódpusztai majorságot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This