12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
argetínagyógyuláshiv-fertőzöttMAGYARORSZÁGTudomány

Magától gyógyult ki a HIV-fertőzésből egy argentin nő

Kezelés nélkül gyógyulhatott ki a HIV-fertőzésből egy argentin beteg. Amerikai kutatók szerint ez a második feljegyzett eset, hogy valakinek a szervezete magától képes volt legyőzni az AIDS-et okozó HIV-vírust – írta a CNN-t idézve Telex.

Az esetről az Annals of Internal Medicine című szaklapban számolt be egy nemzetközi kutatókból álló tudóscsoport. A nő Argentínában, Esperanza városában él, és nyolc évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a fertőzést. A kutatók szerint a nő ezután nem kapott rendszeres kezelést, ennek ellenére ma már nem mutatja az aktív fertőzés jeleit, és a szervezetében nincs jele a HIV-nek.

Ehhez hasonló esettel eddig csak egyszer, egy kaliforniai nőnél találkoztak az orvosok.

Az Esperanza-betegként emlegetett nőnek 2020 márciusában gyereke is született, így a tudósoknak lehetőségük nyílt a méhlepényszövetének vizsgálatára is. Amikor teherbe esett, akkor hat hónapon át tenofovir, emtricitabin és raltegravir hatóanyagú kezelést kapott. Miután megszületett az egészséges gyereke, a terápiáját abbahagyták.

A nő vérében és szövetmintáiban lévő sejtek elemzése során a kutatók nem találtak olyan ép HIV-vírust, amely képes lett volna a szaporodásra. Azt még nem tudják pontosan, hogy a szervezete hogyan volt képes megszabadulni a vírustól, de úgy vélik, hogy a különböző immunmechanizmusok kombinációja lehet a magyarázat.

Világszerte mintegy 38 millió ember él HIV-fertőzöttséggel. Kezeletlenül a fertőzés immunhiányos szindrómához, vagyis AIDS-hez vezethet. Tavaly világszerte mintegy 690 ezer ember halt meg AIDS-szel kapcsolatos betegségekben.

The post Magától gyógyult ki a HIV-fertőzésből egy argentin nő first appeared on 24.hu.

Related posts

Cseh Lászlónak fáj, hogy megváltoztatták a válogatási elvet

MOCOHU

Egy sima pólóra logót nyomott és eladta pofátlanul sok pénzért – így befolyásolta a divatot Virgil Abloh

MOCOHU

Palotájának leleplezése hatalmas ütés lehet Putyinnak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This