37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ausztria Gazdaság koronavírus MAGYARORSZÁG negyedik hullám oltás vakcina

Ausztriában mától az oltatlanok nem mehetnek éttermekbe, moziba, szállodába, szépségszalonba

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában szigorítások léptek hatályba hétfőn a koronavírus ellen be nem oltottak számára, írja az MTI.

A kormány döntése értelmében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek

  • éttermekbe,
  • szépség- és masszázsszalonokba,
  • fitnesz- és sporttermekbe,
  • szállodákba, illetve
  • látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze.

Az úgynevezett 2G szabály értelmében az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónap telhet el, és csupán a negatív PCR-teszteredmény felmutatása hétfőtől már nem elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elég lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása.

Négyhetes átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, de csak egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget vagy gyógyulást veszik figyelembe.

Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden zárt helyen. Akár ötszáz eurós pénzbüntetésre számíthat az, aki megszegi az új járványügyi szabályokat.

A szigorításokról a múlt pénteken döntött a kormány, ezért a hét végén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órás volt a várakozási idő.

Alexander Schallenberg kancellár a Kronen Zeitung című lapban vasárnap megjelent interjúban azt a véleményét fogalmazta meg, hogy hat hét alatt aligha lesz olyan a helyzet, hogy a most életbe lépett intézkedéseket vissza lehessen vonni, vagyis az új járványszabályok valószínűleg karácsonykor is érvényben lesznek.

Szombaton rekordszámú, 9943 új fertőzöttet regisztráltak Ausztriában. Ez meghaladja a közel egy évvel ezelőtt, tavaly november 13-én bejegyzett eddigi legrosszabb adatot: aznap 9586 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Vasárnap kevesebb, 8554 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A járvány kezdete óta Ausztriában 883 887 ember kapta el a vírust, és 11 502-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Ausztriában négy, az Európai Unióban engedélyezett vakcina van forgalomban. A 8,9 milliós országban több mint 5,6 millió ember esett át a teljes immunizáción, és már javában zajlik az emlékeztető oltások beadása.

The post Ausztriában mától az oltatlanok nem mehetnek éttermekbe, moziba, szállodába, szépségszalonba first appeared on 24.hu.

Related posts

NHP Hajrá: már több mint 1800 milliárdot vette fel a cégek

MO.CO.HU

Uzsoki Kórház főigazgatója: Vannak olyanok helyek, ahol van kellő szakszemélyzet és van, ahol nincs

MO.CO.HU

Itt a negyedik bejelentés: Budapest 1-esben Márki-Zay, Nógrádban Dobrev nyert

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status