6.3 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
david sassolidonáth annaeurópai bizottságeurópai parlamenteurópai unióeuropolijogállami mechanizmusMAGYARORSZÁGNagyvilágper

Ülnek a jogállami mechanizmuson, beperli az EP a Bizottságot

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán felkérte az EP jogi szolgálatát, hogy készüljön fel egy perre az Európai Bizottság (EB) ellen. Az ok, hogy a tavaly január 1-én hatályba lépett, ám a gyakorlatban a mai napig nem alkalmazott jogállamisági mechanizmus bevezetését az EP szerint az EB hibájából tologatják.

Az Európai Bíróságon indítandó pert az EP jogi bizottsága is támogatja, ahogy az EP-frakciók zöme is melléállt. Sassoli jelezte, a pertől egyből eláll az EP, amint a Bizottság komolyabb lépéseket tesz a renitens, uniós pénzekkel rosszul bánó, jogállamot leépítő tagállamok megregulázására szánt mechanizmus ügyében. Sassoli a frakcióvezetőkkel való találkozás után így fogalmazott:

Azon EU-tag államoknak, amik megsértik a jogrendet, nem szabad az EU-alapokból részesülniük. Tavaly a Parlament keményen megküzdött egy mechanizmusért, ami ezt biztosítja. Mindennek ellenére az Európai Bizottság egészen eddig vonakodott használni ezt.

Sassoli hozzátette, az Európai Unió a demokráciára és jogrendre épülő közösség. Ha ezek veszélyben vannak, az EU-nak lépnie kell. Magyarország pont az egyik olyan renitens tagállam egyébként, ami büntetésre számíthatna a jogállam szisztematikus leépítése és az uniós források sorozatos szabálytalan felhasználása miatt. Donáth Anna, az EP momentumos politikusa Facebook-oldalán így fogalmazott:

Azt szeretnénk elérni, hogy a jogállamisági mechanizmus a bűnös vezetőket büntesse, ne pedig azokat, akiknek ez a pénz jár: a magyar embereket. Magyarország ugyanis nem egyenlő a Fidesszel. Hiszem, hogy az elmúlt tíz év bűnei felett a magyar népnek kell ítéletet mondania, hiszen a magyar demokráciáért végső soron nekünk, magyaroknak kell megküzdenünk.

Az Európai Uniónak szigorúan fel kell lépnie azokkal a tagállami vezetőkkel szemben, akik módszeresen szembemennek a közös európai értékekkel. Ehhez azonban használni kellene a mechanizmust, és ehhez fontos lépés a mostani per.

The post Ülnek a jogállami mechanizmuson, beperli az EP a Bizottságot first appeared on 24.hu.

Related posts

Jön az enyhülés, mutatjuk a részleteket

MOCOHU

Hónap végére minden regisztráltat beoltanak

MOCOHU

Kemenesi Gábor: Jó eséllyel a Sinopharm egy jó vakcina

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This