15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19halottakkoronavíruskoronavírus friss hírekkoronavírus hírekMAGYARORSZÁGNagyvilágnyugdíjnyugdíjasszlovákia

Annyi idős halt meg a koronavírus miatt, hogy csökkentek Szlovákia nyugdíjkiadásai

Szlovákiában az elmúlt években folyamatosan nőtt a nyugdíjasok száma, 2018-ban először már többen voltak, mint a gyerekek, de a koronavírus-járvány megváltoztatta a helyzetet. A Paraméter azt írja, a Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 ezer ember halt meg a  Covid-19 szövődményei miatt, 80 százalékuk 65 év felüli volt, ezért nem merítették ki a költségvetés tervezett nyugdíjalapját.

Tavaly Szlovákiában 59 ezer ember vesztette életét, ami a legtöbb volt a második világháború óta. Összesen négyezren voltak a Covid-19 áldozatai, de a tendencia idén is folytatódott. Augusztusig 47 ezren hunytak el Szlovákiában, 77 százalékuk 65 éven felüli volt, közülük 8807 embernél állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

A tragikus számok jelentkeztek a nyugdíjaknál is. Már év elején csökkentek a kifizetések – míg januárban 1,09 millió nyugdíjat fizettek ki, áprilisban 14 ezerrel kevesebbet. Nyáron újra emelkedni kezdett a nyugdíjasok száma, de a költségvetésben így is 222 millió eurós megtakarítással számolnak. Az államkassza az idei évre 8,1 milliárd eurót tervezett az öregségi nyugdíjakra, de az várhatóan 7,9 milliárd lesz.

A különbség Ján Šebo adórendszer-szakértő szerint elsősorban az idősek Covid-19 okozta túlzott elhalálozásával magyarázható.  Szeptember végéig a Szociális Biztosító összesen 66 ezer megszűnt nyugdíjazást regisztrált elhalálozás miatt. Zuzana Dvoráková, a biztosító szóvivője szerint a tervezetthez képest ezért 48 millió euróval kevesebbet fizettek ki nyugdíjakra.

The post Annyi idős halt meg a koronavírus miatt, hogy csökkentek Szlovákia nyugdíjkiadásai first appeared on 24.hu.

Related posts

Féltékenység miatt rúghatták ki Putyin fegyveresei közül a szépségkirálynőt

MO.CO.HU

Sztárban sztár leszek!: Majka és Tóth Gabi egymásnak feszült a válogatón

MO.CO.HU

A kormány húsvét után nyitni szeretné az iskolákat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This