4.4 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dark netdark webinternetMAGYARORSZÁGsötét webTech

Egyre aggasztóbb, ami a sötét webbel történik

Egy új tanulmány szerint napjainkra már tizenegyszer gyorsabban terjednek szét a lopott adatok a sötét weben, mint hat évvel ezelőtt. A Bitglass biztonsági cég kutatása azt mutatja, hogy az internet ezen rejtett része még sötétebb és tevékenyebb tereppé vált, mint amilyen eddig volt. A kutatók ezt egy öt éve végzett kísérlet megismétlese után jelentik ki, melynek során olyan kamulinkeket osztottak meg az alvilági netes fórumokon, amik lopott bejelentkezési adatokat ígértek. Ezek követésével tudták megfigyelni a piactereken zajló dinamikákat.

A Bitglass jelentése szerint a „kiszivárogtatott” adatok több mint 13 200 megtekintést generáltak 2021-ben, a 2015-ben mért 110 megtekintéshez képest, ami 1100 százalékos ugrást jelent. Ráadásul míg utóbbi szám eléréséhez akkor két hét kellett, az idei több ezres eredményhez egy napnak sem kellett eltelnie.

Külön érdekesség, hogy a mindenféle típusú keringetett kamucsomagok közül azok érdekelték leginkább a felhasználókat, amik kereskedelmi és amerikai kormányzati szervezetek hálózataihoz ígértek hozzáféréseket, ezek 37 százalékkal, illetve 32 százalékkal több kattintást generáltak, mint a többi kategória.

Mike Schurict, a Bitglass kutatási csoportjának vezetője szerint mivel a kiszivárgásos incidensek száma is növekszik, úgy nyílnak meg új utak a kiberbűnözők számára, melyekkel monetizálni tudják a megszerzett adatokat, ez pedig megnövekedett érdeklődéssel és aktivitással is jár a sötét weben. A kiberbűnözők pedig az elmúlt évek során egyre ügyesebbé váltak abban, hogy elrejtsék nyomaikat.

Dömös Zsuzsanna további cikkei
  • Többször hallgatunk podcastot, mint ahányszor online keresünk társat
  • Új SIM-kártyát vezet be a Vodafone
  • Új posztolási beállítás jön a Facebookon

The post Egyre aggasztóbb, ami a sötét webbel történik first appeared on 24.hu.

Related posts

Durva szemcsés hamueső hullik La Palma szigetén

MOCOHU

„Anger Zsoltot el tudnám képzelni Gyurcsányként”

MOCOHU

Januártól elérhetők a fogyasztóbarát személyi hitelek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This