12.3 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bataclanfranciaországMAGYARORSZÁGmerényletNagyvilágterrortámadás

Felidézték a túlélők, hogy nézették végig velük a mészárlást a párizsi merénylők

A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás túlélői kedden a bíróságon elevenítették fel, miként tartották fogva őket több mint két órán keresztül a Kalasnyikovval és robbanómellényekkel felszerelt merénylők a Bataclan szórakozóhelyen.

A Guardian tudósításában azt írta, Franciaország történetének valaha volt legnagyobb perének keddi napján három szemtanút hallgattak meg. Ők tagjai voltak annak a 11 embernek, akiket kényszerítettek rá, hogy nézzék végig, amint a többi résztvevőt kegyetlenül kivégzik.

A francia-chilei kettős állampolgár David Fritz-Goeppinger 23 éves volt a terrortámadás idején, egy bárban dolgozott és az este ritka alkalmak egyike volt, amikor kimenőt kapott a munkahelyétől.

Szabadidejében rendszeresen videójátékokkal játszott, így azonnal felismerte a gépfegyverek hangját, amikor a terroristák betörtek a terembe. Ekkor a többiek még azt hitték, csak tűzijátékoznak.

Ezután elmondása szerint horrorisztikus jeleneteket élt át:

nézők tömkelege zuhant egymásra, golyók hatoltak a testükbe, ott haltak meg a földön.

Geoffroy Van der Hasselt/Anadolu Agency/Getty Images

A felső emeleti szobának az ablakán keresztül próbált meg elmenekülni, de az egyik fegyveres észrevette és megparancsolta neki, hogy menjen vissza a nézőtérre és üljön le az egyik székre.

Nyolc férfit és három nőt köteleztek összesen arra, hogy a vörös bársonyszéken helyet foglaljanak.

Szürreális volt látni, ahogy az egyik terrorista a lábát a korlátra téve szórakozott, miközben mindenkit agyonlőtt a földön fekvő kupacban, aki megmozdult

– emlékezett vissza.

Mint fogalmazott, úgy kellett végignézniük a mészárlást, hogy bármit tehettek volna ellene, miközben az elkövetők élvezték azt.

A fegyveres azt mondta nekünk: az első ember, aki megmozdul, vagy nem teszi azt, amit mondok, kap egy golyót a fejébe; világos vagy kértek egy példát? Ezeket a szavakat soha nem fogom elfelejteni

– fűzte hozzá.

Fritz-Goeppinger azt mondta, ezen a ponton egy felbukkanó rendőr meglőtte a harmadik, színpadon álló fegyverest, akinek bekapcsolt robbanómellénye.

Grégory, aki az informatikai szaktorban dolgozik, a születésnapját ünnepelte aznap a koncerten.

Azt gondoltam, ez az a nap, amikor meg fogok halni és meg fognak ölni. Átgondoltam, vajon rendben hagytam-e a lakásomat, hogy a szüleimnek ne kelljen túl sokat foglalkozni a kitakarításával

– mondta.

Miután társuk felrobbant, a két másik fegyveres egy vékony folyosó ablaka elé terelte és emberi pajzsként használta őket. Az életben maradt szemtanúk szerint a terroristák stresszesnek tűntek, mert improvizálniuk kellett.

Owen Franken/Corbis via Getty Images

Ezen a folyosón két órán keresztül kellett állniuk, eddig voltak ugyanis kapcsolatban a terroristák a rendőrség túsztárgyalóival, épp a túszok mobiltelefonján keresztül.

Grégory azt is elmesélte, az egyik fegyveres a hallására panaszkodott, mondván az sérült a támadás során, ezért tőle kérdezgette, mit hall a zárt ajtókon túlról.

Mondtam neki, hogy a sérült emberek nyögnek és segítségért könyörögnek. Azt felelte: ezt élik át a nők és a gyermekek Szíriában és Irakban.

A fegyveres próbált kapcsolatba kerülni több tévétársasággal is, sikertelenül. Éjfél után végül a rendőrség behatolt, az egyik támadót agyonlőtték, a másik felrobbantotta magát a lépcsőn. A fogva tartott túszok mindegyike túlélte a merényletet.

Amikor az egyenruhások kikísérték őket az épületből, azt javasolták nekik, ne nézzenek rá a halomban heverő halottakra, de odanéztek.

Akkor jöttem rá, hogy akik aznap éjjel ott táncoltak, már csak holttestek

– mondta a bíróságon Fritz-Goeppinger.

A tárgyalásnak várhatóan jövő májusban lesz vége, akkor hirdethetnek majd ítéletet.

The post Felidézték a túlélők, hogy nézették végig velük a mészárlást a párizsi merénylők first appeared on 24.hu.

Related posts

Lehet-e doppingszer a koronavírus-vakcinákban?

MOCOHU

Terheléses támadás érte a hvg.hu-t

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021.08.18.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This