8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
GazdasághitelmoratóriumkoronavírusMAGYARORSZÁGmoratórium

A moratóriumos adósok töredéke kérte eddig a törlesztés további halasztását

Bár a kormány nehezen meri elengedni a tavaly márciusban elrendelt hitelmoratóriumot, úgy tűnik, az adósok jóval kevésbé tartanak igényt rá. A bankok adatai alapján legalábbis eddig a moratóriumos ügyfelek mindössze 2-4 százaléka kérte – személyesen vagy online – a törlesztés további halasztását – írta meg a Népszava.

A tavaly március előtt felvett hitellel rendelkező adósok számára elérhetővé tett, csaknem húsz hónapra nyúlt általános hitelmoratórium – számos hosszabbítás után – október 31-én lezárul. A most moratóriumra jogosultak csaknem háromnegyede – a gyermeket nevelők, az elmúlt másfél évben álláskeresőként regisztráltak vagy közmunkások, a nyugdíjasok, illetve mindazok, akiknek csökkent a jövedelme – ugyanakkor akár jövő június 30-ig is halaszthatná a törlesztés megkezdését. Ezt viszont az eddigiektől eltérően kérni kell.

  • A CIB Banknál múlt péntekig néhány száz lakossági ügyfél kérte a moratórium hosszabbítását. A vállalati ügyfelek körében még kisebb az érdeklődés. Mindössze néhány tucat mikrovállalati, és kevesebb, mint egy tucat vállalati ügyfél igényelte a moratórium folytatását. A pénzintézetnél jelenleg a lakossági hitelállomány 41 százalékát nem fizetik.
  • A Takarékbank október 13-ig összesen 1986 lakossági és 274 vállalati nyilatkozatot kapott, vagyis a jelenleg moratóriumban lévő ügyfelek 2 százaléka igényelte a törlesztés további halasztását. A határidő lejártáig az arány 10-20 százalékig is felmehet közlésük szerint. Jelenleg a pénzintézet lakossági ügyfeleinek 68 százaléka jogosult a moratóriumra, 28 százalékuk még él vele.
  • A Budapest Banknál az első napokban 3300 lakossági, és kevesebb, mint 10 vállalati ügyfél kérte a moratórium hosszabbítását, ez mindkét szegmensben 2 százalékos arányt jelent. Jelenleg a moratóriumra jogosult lakossági ügyfelek fele, a vállalati adósok harmada veszi igénybe a moratóriumot.
  • Az UniCredit Banknál a moratóriumban lévő lakossági és vállalati hitelek 4-4 százalékára nyújtottak be hosszabbítási nyilatkozatot az adósok, ez 900 lakossági, és 24 vállalkozói hitelszerződést érint. A pénzintézetnél jelenleg a vállalati hitelállomány 15, a lakossági hitelállomány 24 százaléka van még moratóriumban.
  • Az Erste Banknál az első néhány napban több mint ezer ügyfél igényelte a moratórium meghosszabbítását.
  • A K&H Bank konkrét számokat nem árult el érdeklődésünkre, de jelezte: az első napokban a moratóriumban résztvevők kisebb hányada igényelte a hosszabbítást. Az OTP Bank sem osztotta meg a lappal a hosszabbítást kérők számát.

The post A moratóriumos adósok töredéke kérte eddig a törlesztés további halasztását first appeared on 24.hu.

Related posts

Kirsten Dunst kedvenc színésze a vőlegénye, akivel imád együtt dolgozni

MOCOHU

Kásler: Limitált számban még idén elindulhat a vakcináció Európában

MOCOHU

Betörtek egy budapesti optikába, hétmillió forintnyi árut vittek el

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This