9.4 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
balatonGazdaságlakóparklakótelepMAGYARORSZÁGnatura 2000zamárdi

Gigantikus lakótelepet építenének egy védett zamárdi láp mellé

Partnerségi egyeztetésre hívta október 14-én a zamárdi lakosokat a kisváros önkormányzata egy településrendezési ügyben. Mivel a zamárdiak látják, mik történnek mostanság a szomszédos településeken (Siófokon és Szántódon) az üresen álló telkekkel, aggódni kezdtek. Egymástól függetlenül három olvasónk is megkeresett minket a hírrel, miszerint

óriási lakótelepet akarnak építeni a zamárdi Szent István útra.

A településrendezési terv módosításához vaskos anyagot készített az önkormányzat, amit meg is küldött a Somogy Megyei Kormányhivatalnak végső szakmai véleményezésre. Ez alapján látható, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a 3604/3, 3613/6, 3616/1 és a 3616/2 helyrajzi számú ingatlanokat. Ezek összesen körülbelül 12,5 hektárt ölelnek fel. A településszerkezeti terv megmutatja, hogy a Csákovics Gyula polgármester vezette önkormányzat hogyan képzeli el a volt autós kemping területének fejlesztését, ami jelenleg leginkább egy pusztaság, de az úttól távolabbi területek már Natura 2000-es védelem alá esnek.

Sun Resort

A beruházó Sun Resort Kft.-t 2018 januárjában alapították, székhelye a Városligeti fasorban van. Főtevékenysége az Opten céginformációs rendszere szerint szállodai szolgáltatás, de tevékenységi körébe tartozik többek közt lakó- és nem lakó épület építése, többféle építőipari tevékenység, ingatlankezelés, sőt még piac-, közvélemény-kutatás is. A cég ügyvezetője és tulajdonosa Mühl Berta, tulajdonos még Molnár Péter és Varga József, aki zamárdi lakos.

A terület zömmel nagyvárosias beépítésű övezet lenne, „sűrű beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 12,5 méteres épületmagasságot meghaladó lakóépületekkel”. A terv szerint szinte bármilyen épület elhelyezhető lenne itt a szupermarkettől a templomig. Feltételként szabják meg a teljes közművesítést, a lakásonként egy, telken belüli parkolóhely kialakítását, aminek vagy garázsban, vagy fásított parkolóban kell helyet kapnia (amúgy 25 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulál az önkormányzat a szántódi révhez vezető úton).

ZAMÁRDI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A dokumentum szabályozza, hogy hány fát lehet kivágni és ezt hogy kell pótolni, hogy mennyi zöldfelületet kell megtartani, és azt is, hogy a betelepítendő növényfajoknak a szomszédos Natura 2000-es terület élővilágához kell illeszkedniük. A lakóövezeti telkeken 20-25 százalékos beépítettséget, 16-25 méteres építménymagasságot, minimum 60 százaléknyi zöldfelületet írnának elő. A lakóövezetek közé ékelődő településközponti területen 30 százalékos maximális beépíthetőség és 40 százalékos minimum zöldfelület szerepel.

Környezeti hatások

Azt a tervezet is elismeri, hogy tájképvédelmi, sőt vízminőség-védelmi területet is érint majd a leendő építkezés, ami ráadásul rendszeresen belvízjárta területnek minősül, hisz a Brettyó nevű lápos terület terül el itt, egész a 7-es főútig. Ez a láp pedig kapcsolatban áll a Balaton vizével.

A Sun Resort Kft. által készíttetett környezeti hatástanulmány szerint a tervezési terület 400 méteres közelségében nem fészkelt védett madár, a területet közepesen idős fák is fedik, de nagy része rendszeresen kaszált füves térség. A dokumentum azt javasolja, hogy fészkelési időben ne folyjon építési munka (október és március között kellene a legzajosabbakat elvégezni). Élőhelyvesztés a vizsgálat szerint nem fog bekövetkezni, és a tervezett építkezés mérete ellenére a zaj-, fény- és egyéb zavaró hatásokat sem említi túl jelentősnek a dokumentum.

A vizsgálat azért a beruházás környezet gyakorolt hátrányairól is említést tesz:

  • a terület „urbánusabbá” válhat,
  • ez káros lehet a szomszédos Natura 2000-es területre és az ott élő fajokra, de „ez a látszólagos negatív hatás mérsékelhető, csökkenthető”,
  • negatív hatások léphetnek fel a berek vízellátottságára, ami kihat a vízhez kötődő összes fajra is.

A beépítendő területen 507 fát találtak. Kivágnák a többi közt a nyárfákat és a torz lombkoronájú fákat is, de átültetésekkel is számolnak.

A város egyébként két érv mentén indokolja, miért van szükség a lakótelepre. Egyfelől azért, mert az üdülőtelepi, nyugati városrésznek nincs alközpontja, emiatt zsúfoltabb a város (vasútállomás környéki) centruma. A másik érv a „fiatalok letelepedését ösztönző, munkahelyteremtést támogató várospolitika folytatása”. Az általános balatoni tapasztalat egyébként az, hogy az ilyen apartman-komplexumokban az emberek befektetési céllal vagy üdülőnek vesznek lakásokat, kevés állandó lakos költözik ezekbe.

ZAMÁRDI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Tiltakozik a lakosság

A lakosság október 29-ig véleményezheti az anyagot. Az online térben ez már el is kezdődött: a SzabadAHang oldalán petíció indult Tiltakozunk! Ne épüljön nagyvárosi városnegyed nyolc emeletes házakkal Zamárdiban! címmel, amit már majdnem 1500-an írtak alá.

Nyolc darab 9 szintes és tíz darab 5 szintes lakó- és szállodaépületet húzna fel a beruházó,

a Zamárdi Civil Összefogás ettől félti Zamárdi kisvárosias, Balaton-parti hangulatát. Szerintük az óriási, lakótelep méretű komplexum hegyként magasodna a parti ingatlanok és a természetvédelmi terület fölé, gigantikus tájsebet képezve.

A civilek szerint a 756 új lakás és 72 hotelszoba legalább 2200 fő megjelenésével járna, ami majdnem annyi, mint a kisváros állandó lakóinak száma, és ezt az infrastruktúra nem bírná el (korábbi cikkünkben e témát az egész Balaton kapcsán körbejártuk). Ezen felül a civilek szerint több száz fát kellene kivágni az építkezés miatt, ami egy fokozottan védett terület mellett fog történni.

Az biztos, hogy a képviselő-testület nem gördített eddig akadályt a beruházás elé, a 2019. június 25-én kelt 117/2019. testületi határozat a projekt kiemeltté tételét és az övezeti átminősítést is támogatta. Kérdéseinkkel megkerestük a zamárdi önkormányzatot is, amint válaszolnak, közöljük álláspontjukat.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály ugyanakkor a Facebook-oldalán arról írt, hogy nem támogatja, sőt ellenzi a „toronyházas koncepciót”. Hozzátette, egyeztetést kezdeményezett Csákovics polgármesterrel és a Miniszterelnökséggel is, akik támogatásukról biztosították. „Az ügyben még semmiféle hatósági eljárás nem vette kezdetét, és semmiféle engedély kiadására, illetve hatósági véleményezésre nem került sor” – írta.

Molnár Zoltán további cikkei
  • Kell egy „M0-s” a tehervonatoknak, hogy meg lehessen menteni Budát a brutális vasúti forgalomtól
  • Sokat finomodott a tihanyi lakópark terve
  • A maffiavádak miatt megbukott, most mégis dörzsölheti a tenyerét Fico

The post Gigantikus lakótelepet építenének egy védett zamárdi láp mellé first appeared on 24.hu.

Related posts

Lázár Jánosék 250 milliós kártérítési keresetet nyújtottak be a korábbi főtitkár ellen

MOCOHU

Ónos eső miatt adtak ki riasztást, de hó és fagyott eső is jöhet

MOCOHU

Autóbalesetben meghalt egy 51 éves férfi Fótnál

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This