9.3 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
janssenjohnson and johnsonkoronavíruskoronavírus-vakcinaMAGYARORSZÁGmodernamrns-vakcinapfizerTudományvakcinavektorvakcina

Ilyen oltást kérjen, ha vektorvakcinával oltották

Még mindig nem igazán tudni, hogy a magyar kormány mi alapján ajánlgatja egyik vakcinát a másikra emlékeztető oltásként, mivel az erre vonatkozó kutatások eredményei csak most kezdenek el csorogni. Egy friss tanulmány például (ami még csak preprintként jelent meg a medRxiv preprint portálon) az Egyesült Államokban kapható vakcinákat vizsgálta, azaz a Pfizert, a Modernát és a Johnson&Johnsont. A preprint azért kapott ekkora nyilvánosságot, mert pénteken vizsgálta meg a témát az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

Kapcsolódó
Tudományos publikálás: gyorstalpaló laikusoknak

A koronavírus-járvány miatt a tudomány egyre több, egyébként békeidőben szigorúan szakmai szemeknek szánt folyamatai kerülnek nagyobb, laikus közönség

Összesen 458 önkéntest osztottak kilenc csoportba, nagyjából 50 önkéntessel minden csapatban. Az alanyok négy-hat hónapra kapták meg az emlékeztető oltást. Teljesen véletlenszerű volt, hogy ki milyen harmadik vakcinát kapott: akinek az első két oltása Moderna volt, az kaphatott harmadik Modernát, J&J-t vagy Pfizert is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vakcinakeverés biztonságos, de valószínűleg mellékhatásokkal jár (hidegrázás, láz, fejfájás vagy fáradtság). A kutatás során csak két esetben rögzítettek súlyos eseményt, veseelégtelenséget egy esés következtében, illetve epeduzzadást, de egyiknek sem volt köze a vakcinációhoz.

A vakcinakeverés az alábbiakban volt a leghatásosabb:

  • a legjobban azok jártak, akik J&J vakcinát kaptak elsőre, ilyenkor egy Moderna emlékeztető oltással lehetett a legjobb immunválaszt kapni, de a Pfizer is jól szerepelt. Egy J&J emlékeztető oltással minimális volt csak az antitestek számának növekedése.
  • egy eredeti Moderna oltássor után mind a Pfizer, mind a Moderna jól szerepelt.
  • egy eredeti Pfizer oltássor után a Moderna volt a legjobb választás, de a Pfizer is segített.
  • az mRNS-technológiás oltásokra a vektorvakcina kicsit javított az immunválaszon, de nem jelentősen. Ez azt mutathatja, hogy nem feltétlenül minden keverés lehet hatásos.

Korábbi kutatások vizsgálták már az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájának kombinációját, és biztonságosnak és hatásosnak találták.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Óriási aszteroidák közelítik meg a Földet a következő hetekben
  • Koronavírus: ötszörösére nőtt a fiatalok száma a kórházakban
  • Menekülés közben érte utol a láva a herculaneumi férfit

The post Ilyen oltást kérjen, ha vektorvakcinával oltották first appeared on 24.hu.

Related posts

A dráguló kenyéren az állam keresi a legtöbbet

MOCOHU

Megtudtuk, kik szerepelhetnek az őszödi beszédről szóló politikai krimiben

MOCOHU

Operatív törzs: megtartják a középiskolai írásbeli felvételiket

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This