4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
107 motherscenzorkakerekes péterKultúraMAGYARORSZÁGodesszaoscar-díj

A kassai Kerekes Péter filmjét jelöli Szlovákia az Oscarra

Az új szlovák dokumentarizmus egyik legfontosabb alakja, az 1973-ban született, magát nem szlováknak, vagy magyarnak, hanem kassainak tartó Kerekes Péter neve itthon nem igazán ismert, pedig egész estés dokumentumfilmjei – ezeket, illetve a huszonöt évet felölelő pályája állomásait a Dunszt mutatta be – miatt maximálisan megérdemelné, hogy széles körben is minél többen megismerjék a munkáit.

Most újabb erős érv is szól amellett, hogy felzárkózzunk a Kerekes-életműből, hiszen Szlovákia legújabb filmjét, a szeptember 11-én, a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Cenzorkát jelölte a legjobb nemzetközi (korábban idegen nyelvű) filmnek járó Oscar-díjra.

A Keresnek, illetve írótársának, Ivan Ostrochovský-nak Velencében az Orizzonti szekció legjobb forgatókönyvéért járó díjat hozó, kevés fikciós elemet magában foglaló munkában egy odesszai női börtön lakóit, illetve őreit ismerhetjük meg – köztük a nehéz döntés kapujában álló, fia megszületése után röviddel hét évre ítélt Leszját, illetve a sokak bizalmasaként és barátjaként jelen lévő őrt, Irinát, akinek élete sok ponton nem is különbözik az elítéltekétől.

A két főszereplőt valójában színészek játsszák, ez azonban semmit sem von le annak értékéből, hiszen Kerekes éveken át járt vissza az intézménybe, hogy ezzel egyre közelebb kerüljön a gyerekükkel sokszor csak napi néhány órát töltő lakókhoz, akik a filmnek ezáltal nem passzív, a kamerától távolságot tartó, hanem aktívan jelen lévő részeivé váltak.

Szlovák filmet korábban egyébként sosem jelöltek erre a díjra, a csehszlovák érában azonban hat alkotás is versengett érte. Közülük kettő el is nyerte: 1965-ben az Üzlet a korzón, két évvel később pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok gyűjtötte be az aranyszobrot.

Az Oscarra jelölt filmek hivatalos listája 2022. február 8-án válik publikussá, a díjakat pedig március 27-én adják majd át Los Angelesben.

The post A kassai Kerekes Péter filmjét jelöli Szlovákia az Oscarra first appeared on 24.hu.

Related posts

Itt megnézheti, Magyarország hanyadik az oltási listán

MOCOHU

Kubának 100 ezer maszkot, Tádzsikisztánnak 150 ezer vakcinát ajándékoz a kormány

MOCOHU

Lenyűgöző képeket rajzol Paintben a 91 éves nagymama

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This