9.7 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGmenopauzamenstruációszív- és érrendszeri problémákTudomány

Meglepő dolog jelezheti előre a szívbetegségeket a nőknél

Ahogy a nők közelednek a menopauzához, a menstruációjuk hossza jellemzően megváltozik. A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint az, hogy ez a változás mikor jelentkezik, előre jelezheti a szívproblémák kialakulásának esélyét – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

A Menopause tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akiknek az utolsó menstruációjuk előtt legalább két évvel hosszabbodni kezdett a vérzési időszakuk, jobb szív- és érrendszeri egészséggel rendelkeztek, mint azok, akiknek végig nagyjából egyforma időtartamú maradt. A menopauza környéki menstruáció változása segíthet az orvosoknak abban, hogy monitorozzák a pácienseik egészségét, illetve hogy előre lássák, ki van nagyobb veszélyben a szívproblémákra.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot a nők esetében,

a kockázat pedig a középkorú nők és a náluk idősebbek esetében nagyobb, aminek a menopauzához is lehet köze. A menopauza nem egyszerű folyamat, hanem egy többlépcsős átmenet, ahol sok nők olyan változásokat tapasztalnak, ami a szívük egészségére is hatással lehet.

A gyakoribb rövid ciklussal rendelkező nőknek több idejük van magas ösztrogénszintű állapotban, mint azok, akiknek hosszabb a ciklusuk, és ez a hormonszint-eltérés megmagyarázhatja, a reproduktív évek hosszú és szabálytalan ciklusai miért kapcsolódnak szív- és érrendszeri betegségekhez, emlőrákhoz, csontritkuláshoz és más kóros állapotokhoz. Az amerikai kutatók 428 ember vizsgálatával kötötték össze a menstruáció hosszát a szív- és érrendszeri kockázattal.

Azoknak a nőknek, akiknek hosszabb lett a ciklusuk, jellemzően megkeményedtek és megvastagodtak az artériáik is, ami a szív- és érrendszeri problémák egyik előjele. A kutatók azt feltételezik, hogy a ciklus változása a hormonok mennyiségének változására utal, ezek pedig befolyásolhatják a szív- és érrendszer egészségét.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Hatmilllió gyereket taszít éhínségbe az el Niño
  • Visszavonták az oltásellenesek egyik kedvenc kutatását
  • Az európai tudományos akadémiák a biodiverzitás végzetes pusztulására figyelmeztetnek

The post Meglepő dolog jelezheti előre a szívbetegségeket a nőknél first appeared on 24.hu.

Related posts

Nyolcezer náci emléktárgyat találtak egy pedofíliával gyanúsított férfi otthonában, Brazíliában

MOCOHU

Menekülés közben érte utol a láva a herculaneumi férfit

MOCOHU

Madárevő százlábúakat figyeltek meg

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This