6.1 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gibraltárgorham-barlangMAGYARORSZÁGneandervölgyi emberőskorrégészetTudomány

40 ezer éve elzárt barlangkamrát nyitottak fel

Szakértők egy csoportja azt a gibraltári barlangrendszert vizsgálta, amely az európai neandervölgyiek egyik utolsó lakhelye volt – írja az IFLScience. A kutatók a felmérés során egy új kamrára bukkantak, amelyből csontok is előkerültek.

A világörökségi helyszínek közé tartozó Gorham-barlangkomplexum a gibraltári tengerparton található. A rendszer első, 1997-es feltárása óta több expedíciót is vezettek a lelőhelyre. A Gibraltári Nemzeti Múzeum szakértői idén szeptemberben újabb vizsgálatot folytattak a rendszerhez tartozó Vanguard-barlangban, a kutatás során pedig egy 13 méter mély kamrát találtak.

Az üreget az elmúlt 40 ezer évben üledék zárta el a barlang többi részétől.

A kamrában hiúz-, hiéna- és keselyűcsontokra bukkantak, a falain pedig olyan karcolásnyomokat mutattak ki, melyek valamilyen ragadozótól származhatnak. A kutatók egy ehető csigafaj héját is megtalálták, elképzelhető, hogy ezt a neandervölgyiek hozták be az üregbe.

Delpixart / Getty Images Illusztráció.

A neandervölgyiek mintegy 400 ezer éve, jóval a modern emberek előtt jelentek Eurázsiában. A csoport nagyjából 40 ezer éve tűnt el, a közvetlen őseinkkel való keveredés miatt ugyanakkor a neandervölgyiek genetikai öröksége még ma is kimutatható. A szakértők bíznak benne, hogy a Gorham-barlang további tanulmányozásával még többet kideríthetnek az ősi csoportról.

The post 40 ezer éve elzárt barlangkamrát nyitottak fel first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy golden retriever volt az oroszlán egy kínai állatkertben

MOCOHU

Fucsovics Márton nem bír az orosz nemezisével

MOCOHU

Kovacsics győztes meccsen tért vissza a kéziválogatottba

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This