13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
cumbre viejageológiakanári-szigetekla palmaMAGYARORSZÁGműholdTudománytűzhányóvulkán

Az űrből örökítették meg a tomboló kanári-szigeteki vulkánt

Egy műhold örökítette meg a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán tomboló vulkánt – írja a Space.com. A Cumbre Vieja kitörése szeptember második felében kezdődött, a folyamat geológiai hátteréről itt írtunk bővebben. Múlt hétvégén ismét lávafolyamok törtek elő a tűzhányóból.

Az aktivitás újbóli erősödése során nemcsak olvadt kőzetanyag folyt ki a kráterből, a hegy oldalán hatalmas sziklák is legurultak.

Október 9-én a vulkán kúpjának egy része beomlott, másnap pedig a térségben több földrengést is észleltek. Úgy tűnik, a Cumbre Vieja egy ideig még nem nyugszik le.

Az európai uniós Sentinel-2 műhold vasárnap örökítette meg a tűzhányót. A képen az újonnan létrejött lávafolyamok láthatóak.

European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

Az északi folyam az eredetinél jóval gyorsabban, 500-700 méter per órával mozog, és már helyi idő szerint vasárnap éjszaka elérte a tengert. Az Európai Unió Copernicus Vészhelyzeti Megfigyelő Szolgálata szerint szombaton a láva több mint 1100 épületet sodort el, az olvadt kőzetanyag már közel 5 négyzetkilométert borít be. A láva pusztításáról már több videó is készült, az egyiken egy templomtorony omlik össze a kőzetolvadéktól.

The post Az űrből örökítették meg a tomboló kanári-szigeteki vulkánt first appeared on 24.hu.

Related posts

Két megyében mínusz 15 foknál is hidegebb lehet

MO.CO.HU

Kiteszörföst kellett kimenteni a Balatonból

MO.CO.HU

Az óceán műanyaghulladékától a légszűrőkből kinyert koromig (x)

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This