11.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19koronavírusMAGYARORSZÁGmaszkmaszkokTudomány

Szeles időben még fontosabb maszkot viselni

A magyar hatóságokkal ellentétben az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) a delta variáns terjedésével még az oltottaknak is, az oltatlanoknak meg pláne, javasolja a maszkviselést. Szeles időben pedig még fontosabb lehet, hogy minél többen hordják a védőeszközt, a rossz széljárás ugyanis többszörösére növelheti a fertőzés kockázatát – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

A Physics of Fluids tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha egy koronavírusos ember köhög, a szél pedig pontosan arra fúj, amerre a vírusos aeroszolok tartanának,

a fertőződés veszélye megnő, hiszen sokkal távolabbra eljutnak a fertőzőképes részecskék.

Az Indiai Műszaki Intézet kutatói éppen ezért azt ajánlják, hogy a szabadban is viseljünk maszkot akkor, ha fúj a szél – nehéz ugyanis kiszámítani, hogy mikor játszik ellenünk az időjárás.

A legtöbb modell úgy ábrázolja a köhögést, mint egy levegőlöketet, valójában azonban közben sokkal bonyolultabb a dinamikája az anyagok mozgásának. Az egyszerű, előre mutató mozgás helyett a valódi köhögésben apró örvények jönnek létre, az aeroszolok mozgása pedig korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt modellezni szokták. A pontosabb számítások kimutatták, hogy még a 15-16 kilométer per órás, gyengébb szél is lényegesen megnövelheti a terjedés távolságát.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a fent említett miniörvények megnövelik a nagyobb cseppek élettartamát, így még a szabad levegőn sem tűnnek el olyan gyorsan a fertőző vírusrészecskék, mint eddig gondoltuk.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Kínai csodagombából készülhet az első igazán hatásos rákgyógyszer
  • Felborítottuk a Föld energiamérlegét
  • Koronavírus: az oltatlanokat is védi a vakcina

The post Szeles időben még fontosabb maszkot viselni first appeared on 24.hu.

Related posts

Mick Schumacher riválisa is a Forma-1-ben folytatja

MOCOHU

Telex: Koronavírusba halt bele az egyik kaszinó biztonsági őre

MOCOHU

A Magyarországon bukottnak beállított edzővel jött az óriási bravúr

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This