12.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bölcsességfogfőemlősfogfogakMAGYARORSZÁGTudomány

Megfejtették a bölcsességfog titkát

A fogaink közül a bölcsességfog tör elő utoljára: általában az ember 16-30 éves korában jelenik meg. A folyamat gyakran problémás, hiszen a fog sokaknál nem fér el az állkapocsban.

A legtöbb főemlősnél az utolsó őrlőfogak az emberi bölcsességfognál előbb bújnak ki – fajunk mellett a csimpánzoknál jelennek meg még viszonylag későn. A szakértők régóta foglalkoznak azzal, hogy miért ilyen lassú a bölcsességfogak előtörése, egy friss tanulmány pedig végre választ adhat a kérdésre – írja az IFLScience.

Halszka Glowacka, az Arizonai Egyetem munkatársa és kollégája úgy vélik, eredményeik alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a főemlősöknél a zápfogak nem kezdenek el kibújni, amíg az állkapocs nem elég nagy. Az emberi állkapocs ugyanakkor az emberhez hasonlóan rendkívül lassan fejlődik, arcunk pedig kifejezetten rövidnek számít a főemlősök között.

Ezért csúszik későre az az időpont, mire elég hely lesz a bölcsességfognak.

Ha a fog túl korán jelenik meg, az problémákat okozhat.

David Sacks / Getty Images

A kutatók a maikiktól a gorillákig 21 főemlősfajt vizsgáltak, az állatok koponya- és rágóizom-fejlődéséről egy háromdimenziós modellt készítettek. Az információkat az állkapocs növekedésére vonatkozó adatokkal kombinálták, így jöttek rá, hogy az embereknél a lassú növekedés és a rövid arc késlelteti a bölcsességfog megjelenését.

The post Megfejtették a bölcsességfog titkát first appeared on 24.hu.

Related posts

Radioaktív csőbombát épített a francia diák

MOCOHU

BMW-gyár: Debrecen nem indokolt, csak visszavonta az útépítési tendert

MOCOHU

Az ózdi kórház főorvosa szerint minden nap olyan, mintha tavaly Olaszországban lennénk

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This