15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldborbordeauxchateau de clottefranciaországkalocsai lászlóMAGYARORSZÁGmészáros lőrincszőlőszőlőbirtok

Mészáros Lőrinc borásza megszerzett egy történelmi szőlőbirtokot Bordeaux-ban

A világ egyik leghíresebb borvidékén, a franciaországi Bordeaux-ban vásárolt neves történelmi szőlőbirtokot egy olyan társaság, amelyet Mészáros Lőrinc borásza és egyben üzlettársa alapított – derítette ki a 24.hu. A Les Salles-de-Castillon településen 1782-ben létrehozott Chateau de Clotte borbirtok a francia földhivatali adatok szerint szeptemberben került hivatalosan Kalocsai László bordeaux-i cége, a Winemajor SAS tulajdonába.

A borvidéket ismertető francia weboldal szerint az összesen 65 hektáros szőlőbirtok harmadán, 21 hektáron termelnek szőlőt, elsősorban merlot, valamint cabernet franc fajtákat. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak, ahol az elmúlt években többszörösen díjazott borok készültek. Legutóbb 2018-ban nyert aranyérmet a birtok egyik száraz vörösbora a Concours International de Lyon versenyen, ahol évente több ezer bor kóstolása után választják ki a legkiválóbbakat.



A Chateau de Clotte birtokot megvásárló francia részvénytársaság kizárólagos tulajdonosa Kalocsai László. A borász a bordeaux-i vállalkozás mellett nemrég megalapította a társaság magyarországi „testvérvállalatát” is, a főtevékenységben vagyonkezeléssel foglalkozó Winemajor Hungary Zrt.-t. Utóbbiban a tulajdonostársa Bai Edit tokaji borász. E két vállalkozást leszámítva az Opten cégadatbázis adatai alapján Kalocsai csakis olyan magyar cégekben érdekelt – kisebbségi tulajdonosként vagy ügyvezetőként –, amelyek Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak. Például ő a birtokigazgatója a nagy múltú, tokaji Dereszla pincészetnek. Sokáig e tisztségével párhuzamosan a Dereszla pincészet konkurenciájának számító, a közelmúltig állami Grand Tokaj borászatnak a vezetésében is részt vett (a borászat azóta már a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítvány tulajdona).

A mindössze ezer euróval alapított Winemajor SAS-t már tavaly év elején bejegyezték a Chateau de Clotte címére, ám a földhivatali adatok alapján a hivatalos tulajdonosváltásra csak a közelmúltban került sor. A cég terveiről, illetve az esetleges vásárlásról érdeklődve már hónapokkal ezelőtt megkerestük Kalocsait, aki akkor azt mondta, hogy Franciaországgal kiváló kereskedelmi kapcsolatai vannak, és ez adta a motivációt a társaság létrehozására. Ugyanakkor a terület megvásárlásról úgy nyilatkozott: egyelőre nem gondolja, hogy ez nyilvános lenne, további információkat pedig nem kívánt megosztani. Kerestük őt azután is, hogy a Winemajor SAS-t tulajdonosnak jegyezték be a területre, ám ekkor még szűkszavúbb volt, nem akart nyilatkozni az üzleti ügyeiről, így a vételárról és a finanszírozás formájáról sem. Szintén nem árult el részleteket az ügyletről Bruno Laporte, aki 2002 óta volt a szőlőbirtok tulajdonosa.

A szomszédos szőlőbirtok, a Chateau Reynaud Dunesme Earl tulajdonosa lapunknak azt mondta, hallott az üzletről, ám nem tudta megmondani, mennyiért kelt el a szőlőbirtok. Viszont elárulta, hogy

Laporte hosszú ideig árulta a Chateau de Clotte-ot, méghozzá hatmillió eurós (több mint kétmilliárd forintos) vételáron.

Azt nem tudni, hogy végül mennyiért kelt el az ingatlan, de a vételár nagyságrendjére lehet következtetni abból, hogy a kevesebb mint feleakkora Chateau Reynaud Dunesme Earl birtokot a tulajdonosa 2,5 millió euróért (körülbelül 900 millió forintért) adná el.

Nem könnyű megbecsülni egy bordeaux-i szőlőbirtok értékét, az ugyanis számos tényezőtől függ, így nemcsak a méretétől, hanem az ott termelt szőlőfajtáktól, az esetlegesen bejáratott bormárkától, illetve a területen lévő infrastruktúrától is. Hasonló adottságú birtokokat a francia ingatlankereskedelemmel foglalkozó oldalakon 3 és 10 millió euró (1 és 3,5 milliárd forint) közti vételáron találtunk.

A birtok megvásárlása körül sok a kérdőjel, elsősorban a finanszírozás tekintetében. Csupán Kalocsai László céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nem látható, hogy egy ekkora volumenű beruházásra honnan volt tőkéje, ám – mivel magánügyletről van szó – ezt nem is köteles elárulni. Az öt Mészáros Lőrinc-érdekeltség közül, amelyekben Kalocsai kisebbségi tulajdonos, három veszteséges, egynek nincs számottevő forgalma, egy pedig körülbelül félmilliárdos forgalom mellett 40-50 millió forintos profitot termel, ami nem elegendő a francia üzlethez.

A Chateau de Clotte megszerzése ráadásul költségesebb lehet a vételáránál, ugyanis egy francia tervezőiroda weboldalán rábukkantunk a birtok lehetséges felújítási tervére is. Ha hinni lehet a megrendelőként a Winemajor SAS-t feltüntető oldalnak, akkor a tervezéssel a referenciái alapján elsősorban franciaországi luxusépületekkel foglalkozó TouTon Arhitectes tervezőirodát bízhatták meg.

A NER-szereplők – így Mészáros Lőrinc – által előszeretettel használt OE-LEM lajstromjelű, Bombardier Global 6000-es luxus magánrepülőgép tavaly egyébként kétszer is leszállt Bordeaux-ban. Először július elején, majd október közepén. A repülő mindkét alkalommal egy napot töltött a városban.

The post Mészáros Lőrinc borásza megszerzett egy történelmi szőlőbirtokot Bordeaux-ban first appeared on 24.hu.

Related posts

Országosan lassult, a fővárosban gyorsult a bérleti díjak emelkedése októberben

MOCOHU

Operatív törzs alakul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására

MOCOHU

Hodorkovszkij Navalnij letartóztatásról: Putyin azt akarja bizonyítani, hogy ő a nagyfőnök

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This