4.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGrtl klubsurvivorsurvivor 2021Szórakozásvarga miklós joe

Survivor: ezért tilos napszemüveget viselniük az operatőröknek

Punta Cana, szegénység, magukat felfaló élősködők

A Survivor indulása után az RTL Most oldalán bukkant fel a Survivor: A túlélők között című háttérműsor, ami tízperces adásokkal kalauzolja el a nézőket a dominikai szigetvilágra, ahol a show-t forgatták. Ennek házigazdája ugyanúgy Varga Miklós, azaz Joe, aki az alapműsort is vezeti. Eddig minden adást végignéztem, nyugodtan mondhatom, hogy képben vagyok a történésekkel, de A túlélők között arra is jó volt, hogy megtudjam, mennyien, milyen formában dolgoznak a műsoron, amit a Dominikai Köztársaságban forgattak. Ezen belül is Punta Cana településén, ahol alapvetően nagy a szegénység, mint az Joe vlogjaiból kiderült. Ahogy az is, hogy az ott élő emberek kedvesek, de nem ritkák a bandaháborúk, a lopások sem, illetve hogy a helyiek baseball-meccsekkel és kakasviadalokkal ütik el az időt.

A közlekedés a nápolyinál is kaotikusabb: nincsenek jelzőtáblák, szinte mindenki motorral, robogókkal közlekedik. A Magyarországról Dominikára tartó út nagyjából tizenhat óra repülővel és átszállással (ennek ellenére Joe a vlogjában arról beszélt, hogy neki 25 óra volt, mire kijutott), akklimatizálódni pedig nem könnyű – a Survivor stábjának azért sem volt az, mert amikor itthonról elindultak, hűvösebb volt az idő, pár órával később pedig 35 Celsius-fokba érkeztek.

Ha itt pár percet a napon töltötök, szénné ég a bőrötök. A homok pedig tele van élősködőkkel

– mondja Joe a videókban. Ám nemcsak ilyen veszélyek leselkednek a Survivor játékosaira.

rtl klub

A páratartalom rendkívül magas, így a megfelelő hidratálás nélkül pillanatok alatt ki lehet száradni. Olvasóinkat az érdekelte, mi történik akkor, ha a játékosok a kihelyezett ivókutakból elfelejtenek vizet tölteni maguknak. Az RTL Magyarország Marketing és Kommunikációs Igazgatósága úgy válaszolt, a versenyzőket már a játék elején felkészítik arra, hogy a rendszeres vízfogyasztás alapfeltétele annak, hogy az egészségük ne kerüljön veszélybe.

Ahogy azt látni is lehet, a játékosok folyamatosan töltik fel a kulacsaikat és figyelmeztetik egymást arra, hogy igyanak. A kút is állandó felügyelet alatt áll, hogy a versenyzőknek legyen friss vizük.

Csapvizet viszont senkinek nem ajánlanak arrafelé, ugyanis sok a fertőzés. Az útszéli sütödékből is merész vállalkozás ételt vásárolni, mert a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt gyakori a vérhas és a hastífusz is. Ezek persze nem fenyegetik az éhező játékosokat, nekik más típusú bajokkal kell megküzdeniük. Például a látszólag ártalmatlan tengervízzel, ami tele van baktériumokkal, apró nyílt sebbel nem is ajánlatos bemerészkedni, mert elhalhat a bőr, legrosszabb esetben vérmérgezés áll be. A vízben a medúzák a legveszélyesebbek, hiába tartottak a nagyobb ragadozó halaktól korábban a játékosok. Mégis, ahogy Joe meséli, a kókuszpálma jelenti a legvalósabb fenyegetést a játékosokra.

A növény harmincméteresre is megnőhet, termései pedig a három kilót is meghaladják, így ha úgy pottyan le egy, hogy valakit eltalál, abból nagyon komoly sérülés történhet.

Emiatt van orvos a forgatási helyszínen, sőt, egy mentőautó is, hogy azonnal tudjanak cselekedni vészhelyzetben. A pandémia okozta veszélyre is gondolni kellett, így a teljes stáb a szokásos fertőtlenítési eljárásokat alkalmazta, maszkban dolgoztak, ha pedig más nemzetből érkező segítőket alkalmaznak, őket teljesen elkülönítik egy külön buborékban.

„Ez azért nem semmi” – mondja Joe a veszélyeket sorolva, mikor a szkolopendra nevű százlábúról mesél. Rácsodálkozása nem alaptalan, ugyanis egy helyi stábtag elmesélte neki, hogy a harminccentisre is megnövő ízeltlábút egyszer félbevágta, miután az nemhogy életben maradt, de elkezdte felfalni a másik felét. Joe a homoki bolha veszélyeiről is beszélt, ami már őt is megtalálta: az élősködő a tengerparton található – nevéből adódóan a homokban –, ott, ahol a játékosok nap mint nap alszanak. Bekúszik a bőr alá, ott petéket rak, a lárvák pedig idővel kikelnek. Ez óriási fájdalommal jár, viszketést, duzzadást okoz, legrosszabb esetben fekélyt.

Egész napos forgatás, napszemüveg viselése tilos

Joe vlogjaiból kiderül, hogy a nagyjából kétszáz fős stáb (aminek fele magyar) mindent rögzít a nap huszonnégy órájában abból, ami a szigeten történik a játékosokkal. Lapunk megtudta a csatornától, hogy az előző évadokhoz képest sem volt kevésbé grandiózus az idei Survivor, sőt, más produkciókhoz képest sincs nagyobb különbség létszámban, munkavégzésben. Infrakamerákat is használnak, így valóban mindent látnak és hallanak. Azonban kapcsolatba lépni a játékosokkal csak a legszükségesebb esetekben lehet, ők ugyanis semmilyen információt nem kaphatnak a külvilágból. Rejtve marad számukra minden információ. Olyannyira, hogy az operatőrökön napszemüveg sem lehet, mert annak visszatükröződésében látnák magukat a játékosok, hogy külsőleg mennyit változtak, és ezzel mentálisan megzavarnák őket. Az pedig teljesen természetes, hogy a túlélők jelenlétében nem étkezhetnek, nehogy feleslegesen kínozzák őket.

Emlékezetes volt 2020 tavaszán, amikor a német Big Brother játékosait az ottani szerkesztők olyan mértékű burokban tartották, hogy még azt sem mondták el nekik jó ideig, hogy koronavírus-járvány tombol a világban. Több olvasónk is kérdést intézett felénk, van-e tudomásunk arról, létezik-e olyan protokoll a Survivorben, amikor mindenképp tájékoztatni kell egy a külvilágban történő eseményről a játékosokat. Olyan súlyos helyzetekről, melyek a családjukat érintik, kapnak tájékoztatást, például egy haláleset ilyen – válaszolt kérdésünkre az RTL Magyarország.

Engem meglepett az információ, amit Joe mesélt: a törzsi tanácsok előtt a játékosok nem beszélhetnek egymással, hogy az ott felmerülő problémákra olyan reakciókat adjanak, amiket korábban még nem. Amin viszont magamtól gondolkodtam el, az viszonylag jól látható a műsor közben is: amikor valakit kiszavaznak a törzsi tanácson az esti órákban, de folytathatja a játékot a Holtak szigetén, valamiért utóbbi helyszínre nappal érkezik meg. Mit csinál a köztes órákban? Ahogy a csatornától megtudtam, éjjel nem lehet egyik szigetről a másikra utaztatni a játékosokat hajókkal, az csak vészhelyzet esetén alkalmazható. Ha valaki kiesik a játékból, az addigi körülmények között, a többiektől elkülönítve várja, hogy szigetet válthasson.

rtl klub

Ha már törzsi tanács: a műsort irányító Joe minden megjelenésekor magától mondja el a szövegét, nincs súgógép, nem a füléről ismétli, hanem míg a helyszínre utazik a szállodából, abban a 30–40 percben kell memorizálnia mindent. Játékszabályt, felkonferálást, egyéb szövegrészleteket.

Így épül fel egy játék

A hozzánk érkezett leggyakoribb kérdések között volt, hogy miként építik meg a játékokban látott akadálypályákat. Joe vlogsorozatában erre is adtak válaszokat. Egy rendkívül hosszú és komplex folyamat előzi ezt meg: fél évvel a műsor forgatása előtt a kreatív csapat dolgozni kezd a játékokon azon tervek alapján, amit a külföldi műsorgyártó cégtől kapnak. Ezeket többnyire módosítják saját szájuk íze szerint.

Gendersemleges módon kell felépíteni a pályákat, hogy a nők és a férfiak egyforma esélyt kapjanak.

Pontosan amiatt, hogy senki ne élvezzen előnyt a fizikumából adódóan. A legtöbb pályát úgy tervezik, hogy legyenek benne bizonyos elemek, melyeken bárki elbukhat. Miután megépülnek a pályák, tesztelni kell azokat: Toman Szonja koordinálja mindezt, ő a Survivor játékmestere. Feladata, hogy tesztelje a pályákat, kipróbálja azokat előbb egyedül, később csapatban. Neki kell tudnia, hol, min érdemes változtatni annak érdekében, hogy biztonságos legyen minden.

Érdekesség, hogy mikor a műsorban azt látjuk, Joe két percben összefoglalja a játékosoknak, mi lesz a feladat, az a valóságban nem megy ilyen gyorsan. Nehéz is volna megjegyezni mindent elsőre, ez harminc–negyven percet is igénybe vehet: a játékmester mutatja meg ilyenkor, mi lesz a feladat. De a játékosok nem tesztelhetik a pályát, csupán az instrukciókat kapják meg, ám azokat pontos magyarázattal, nehogy sérülés legyen az átgondolatlan cselekvésből – ahogy az a legelső játékban történt az egyik civillel, akinek eltört a csuklója.

rtl klub

Járai Máté is szereplő a műsorban, vele nemrég készítettünk interjút. A színész akkor a Survivorről is mesélt nekünk, a többi között ezt:

Mindig mosolygok, mikor a kommentelők azt írják, megrendezett a műsor, szállodában laktunk, étteremben lakmároztunk. Ha ez így lett volna, engem Robert De Nirónak hívnának. A fogyást hogy imitáljam? A barátaim azt mondták, nemcsak lefogytam, de a tekintetem is megváltozott.

The post Survivor: ezért tilos napszemüveget viselniük az operatőröknek first appeared on 24.hu.

Related posts

Békés megyében közel tíz centi hó eshet hétvégén

MOCOHU

Kínos kérdés a kézivébén: Kivel is játszottatok?

MOCOHU

Majka azt tervezi, hogy abbahagyja a tévézést

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This