14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dr. schmidek györgyiépítészetfornettigeorgette avruchismeretlen budapestkazinczy utcaKultúraMAGYARORSZÁGmika tivadarmika tivadar kertmika tivadar mulatópalásti józsefsabor groupszmetana kristóf

Mulató helyére épülő szálloda rombolhatja majd a Kazinczy utca képét

Néhány nappal ezelőtt körbejárta a hír a magyar internetet, miszerint közel tizenegy év után örökre bezárja a kapuit a 2010-es évek egyik legnépszerűbb belvárosi klubja, a Mika Tivadar Mulató és Kert.

A döntést azzal indokolták, hogy az épület tulajdonosa csak abban az esetben újította volna meg a lejáró bérleti szerződésüket, ha ezentúl a mostani bérleti díj dupláját fizetik ki minden hónapban.

Kapcsolódó
Mika Tivadar Mulató, bezár
Október 23-án örökre bezár a Mika Tivadar Mulató

A Bulinegyeddé vált Zsidónegyed egyik legismertebb helye tizenegy év után szűnik meg.

A klub Facebook-oldalán a tavalyi tél és a vírushelyzet okozta nehézségekkel indokolta a döntését, sőt, kijelentették:

nem valószínű, hogy bárhol újranyitnának.

A Mulató bezárásának hátterében a bérleti díj duplázásánál jóval nyomósabb okok állnak – tudta meg a 24.hu az azt irányító Elek Imolától, aki arról beszélt, hogy a bérleti szerződésük valójában nem most, hanem már tavaly tavasszal lejárt, a ház földszinti részét kézben tartó Riviéra Invest pedig már akkor kijelentette, hogy

csak kétszeresére emelt bérleti díjért, tíz éves időtartamra tud továbbra is helyet adni a vállalkozásnak.

Az ideális esetben két évre hosszabbítani vágyó Elek és társai a koronavírus-járvány miatt végül még másfél évig, rövid távra szóló módosításokkal tudták tolni a nagy döntés meghozatalának idejét, ez azonban nem feltétlenül volt jó ötlet, hiszen a vírus sorra érkező hullámainak, illetve a turizmus visszaesésének köszönhetően jókora összegek hiányoztak a kasszából, így a pénzügyi lehetőségeik is beszűkültek.

Mika Tivadar Mulató, Kazinczy utca 47.
Marjai János / 24.hu A Mika Tivadar Mulató épülete, jobbján a kerthelyiséggel

Az elkerülhetetlennek látszó bezárást talán még tovább is tolták volna, a helyüket már 2020 őszén is átvenni készülő (a külföldi turisták távolmaradása miatt végül visszatáncoló), az épület felsőbb szintjein működő Hotel Mika Downtown azonban lépett, így rövidesen már annak reggelizője, illetve koktélbárja költözhet a klub helyére – tudtuk meg Elektől, aki hozzátette:

teljes békében váltak el a tulajdonostól, így szó sincs arról, hogy egyszerűen kiszorították volna őket a házból.

Történelem

Mika Tivadar (1860-1919) nevét hallva az elmúlt évtizedben mindenkinek ez a Kazinczy utcai hely ugrott be, azt azonban kevesen tudják, hogy az 1860-ban született, Bajorországból Budapestre érkező vállalkozó 1885-ben ércöntődét és fémárugyárat alapított, amit a századfordulón költöztetett az akkori Zsidónegyed egyik központi útvonalaként minden napszakban emberekkel teli Kazinczy utcába.

A saját fejlesztésű sörszivattyúk és sörcsapok mellett ezernyi dolgot gyártó üzemet 1909-ben, egy, az alig tíz méter széles, de ennél hatszor mélyebbre nyújtózó telek utca felé néző oldalára építtetett házzal takarta el (ép. Marton Jenő, 1909).

A kétemeletes, felsőbb szintjein egy-egy ötszobás lakást rejtő szecessziós lakóház kapuja mellett egykor egy fémöntést bemutató dombormű is áll, széles bejárata mögött pedig a könnyebb áruszállítás érdekében még egy (néhány évvel ezelőtt sajnos eltávolított) keskeny nyomtávú sínpár is indult a gyár csarnoka felé.

Tivadar 1919-ben bekövetkezett halála után az üzem fiai, István (1897-1949 után), Nándor (1891-1949 után) és Gyula (1888-1938) kezébe került, akik egy évtizeddel később már negyven-ötven munkással készíttettek itt „víz-, gőz-, gáz-, bor- és sörarmatúrákat”, és persze olyan reklámtárgyakat, mint a járványidőszakban egy online piactéren feltűnt pisztoly.

A rézötvözetből készült, mozgó alkatrésszel egyáltalán nem rendelkező apróság a gyár nevét viseli magán:



A Mika Tivadar Fémáru Gyár egészen az 1949-ben történt államosításig működött. Gépei, illetve épületei az állam kezébe, a még élő két örökös pedig az Andrássy út 60-ba kerültek.

Az elmúlt tizenegy évben számos koncertnek otthont adó terekre tehát rövid időre biztosan lakat kerül, ez azonban nem vonná magával automatikusan a szomszédos Mika Kert végleges bezárását, hiszen a régóta foghíjteleknek számító Kazinczy utca 43-45. egy másik cég, az Altro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonában áll.

Marjai János / 24.hu A Mika Kert részlete, háttérben a 2015-ben a Színes Város csoport által készített Szürkemarhával

Túlélésre azonban itt sincs esély, hiszen az összbevétel jó részét hozó kerthelyiséget csak november 1-ig bérelik, majd a területre

rövidesen egy méretes szálloda épülhet

– derül ki a hatósági építési engedélykérési rendszerből (ÉTDR), ahol a 2021 májusában jogerős építési engedélyt kapott tervek néhány részletére is fény derül.

ÉTDR A nemsokára megszülető épület Kazinczy utca felé mutatott képe

A mozgalmasnak egyáltalán nem nevezhető – az első három tengelyén törtfehérre színezett, majd téglával burkolt – épületnek a legnagyobb pozitívuma, hogy magasságában igyekszik a bal oldali szomszédhoz igazodni, tervezői pedig egy pillanatra sem tartották fontosnak, hogy minden szem az épületre tapadjon.Mindez azonban túl kevés ahhoz, hogy a Bulinegyed központjától alig néhány lépésnyire egy olyan kortárs épület szülessen, amire jó lesz ránézni anélkül, hogy ne a középszerűség jusson róla eszünkbe.

ÉTDR

A helyszínrajzot nézve újabb részleteket is megismerünk: jól látszik, hogy a földszint + 5 emeletes leendő épület alá három, a telek teljes egészét kihasználó parkolószint kerül, a kötelezően előírt zöldterületi minimumot (30%) pedig részben zöldtetővel kívánják elérni, éppen a határérték feletti (30,16%) arányt hozva.

A terveket nem az Altro, hanem a területet szeptemberben átvett Kazinczy Hotel Kft. válthatja majd valósággá – derül ki a Kazinczy utca 43-45. földhivatali tulajdoni lapjáról. A  nyilvánvalóan a szálloda létrehozására született projektcég nevét látva felmerülhet a gyanú, hogy a munkákat végül egy, a korábbitól különböző tulajdonosi kör kezdi meg, a cégjegyzék azonban megcáfolja mindezt, hiszen a 2021 áprilisában született Kazinczy Hotel Kft.

mögött továbbra is az Altro áll.

Szálloda-álmok

Az 1957 óta foghíjként létező, korábban egy egyemeletes klasszicista bérháznak (ép. Diescher József, 1838-1839), majd egy negyven évvel későbbi átalakításával született historizáló lakóháznak otthont adó telket már a kétezres évek derekán is beépítették volna. A földdarabot a lebontásra ítélt Mika-házzal együtt amerikai-izraeli ingatlanbefektető, a dr. Schmidek Györgyiként is ismert Georgette Avruch egy nagy lakóházat, illetve szállodát képzelt el a helyére, a nagy terv azonban lassan szertefoszlott.

Az első gátat maga a rossz állapotú épület jelentette, a bontást ugyanis az ÓVÁS! Egyesület közbelépésének köszönhetően az utolsó pillanatokban sikerült megtorpedózni:

a ház 2006-ban műemléki védettséget kapott, így bontási engedélyt már nem lehetett rá kiadni.

Google Earth A terület képének 2008-2021 közti változása – az animáció középpontjában a Mika és kertje

A Magyarországot 1956-ban elhagyó, majd röviddel a rendszerváltás után visszatérő pszichológus ezzel nem adta fel az álmát: a hirtelen jött akadályt előbb a ház utcai homlokzatának megtartásával – úgynevezett faszádizmussal – akarta átlépni, végül azonban belenyugodott a megváltoztathatatlanba, és 2009-2012 között, a meglévő értékek megtartásával teljesen felújíttatta a házat, amit a saját maga, illetve fia, Michael vezette, hazai beruházásaikat összefogó Sabor Grouphoz kötődő cégén keresztül egészen 2013-ig megtartott.

Marjai János / 24.hu Az egykori tulajdonos neve ma is olvasható a homlokzaton.

Az épület ebben az évben újra társasházzá alakult, egyes részei pedig gazdát cseréltek, bár a két Avruch azóta is résztulajdonosként van jelen.

Tucatnyi befektetés

A Sabor hivatalos oldalán a korábbi befektetéseik listája is látható. Ebből kiderül, hogy az 1997 óta aktív cég tartja kézben az Akácfa utcában mostanra Instant-Fogasház-komplexummá vált, egykor bontási kötelezettséggel megvásárolt épületeket is, de számos társasház, parkolóház, szálloda, illetve emeletráépítés mellett a népszerű Akácfa utcai Mazel Tov étterem épületét is ők hívták életre.

A Szmetana Kristóf tervei szerint folyt, a belső és külső részleteket megtartó, vagy épp visszaállító, az udvari szárnyat pedig új szinttel bővítő munkákkal párhuzamosan a foghíj beépítésének ötlete sem került le a napirendről. Ezt a kétezres években különböző offshore cégek, illetve a már említett Sabor Grouphoz kapcsolódó vállalkozásán, az F. B. F. 2001 Ingatlanfejlesztő és Ingatlanforgalmazó Kft.-n próbálta valóra váltani.

A kétszintes mélygarázzsal megálmodott ötemeletes hotel 2009-ben ismertté vált tervei azonban nem jutottak el a jogerős építési engedélyig, hiszen

a tíz különböző homlokzatvariációt felvonultató tervcsomag egyáltalán nem nyerte el az akkor még valódi jogkörökkel rendelkező fővárosi tervtanács tetszését.

A tervezést nehezítette, hogy a feladatra felkért Szmetana akkor még nem tudta – nem is tudhatta –, hogy a telekkel határos Kazinczy utca 41. is a kétezres évek nagy erzsébetvárosi bontási hullámának áldozatá válik-e (végül túlélt, ma is áll), sőt, az akkor érvényes rendezési terv szerint a területen átvezetni kívánt Madách sétánynak is helyet kellett biztosítania.

Ezek az akadályok egy jó tervvel persze leküzdhetők lettek volna, így a Tervtanács talán nem beszélt volna

egyértelmű túlépítésről, ami „a negyedben elfogadható mértéket” átlépve a XIX. századinál is zsúfoltabb környezetet hozna létre, sőt, tömegével elnyomná a szomszédait

– írta 2009-ben az Építészfórum. A szaklap akkor arról is beszámolt, hogy a tanács tagjai a Kazinczy utca finom törése adta lehetőség kihasználását, illetve a magasság Mika-házhoz való igazítását javasolták a tervezőnek.

Sabor Group A Sabor hivatalos honlapján ma egy korábbi látványterv látszik, a hotelt pedig száz szobásként említi.

A teljes újratervezésre a következő tíz évben nem is került sor, úgy tűnt, hogy a projektet örökre elsodorta a világválság. Avruch 2016-ban végül megvált az akkor már hat éve Mika Kertként, illetve a szomszédos Kőleves autóbehajtójaként használt üres területtől: új tulajdonosa a Fornetti-Altro néven született Altro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A név nem volt véletlen: a cég tulajdonosa az adásvételkor ugyanis a Fornetti alapítója, Palásti József vagyonkezelő cége volt.

A franchise pékségével milliárdossá váló Palásti végül semmiféle látható változást nem hozott a telken, korábbi tulajdonosa, Georgette Avruch pedig három évvel később, 2019 elején visszavásárolta azt. A Swanlake Investments, illetve a szuper nevű Táltosok Ingatlan Üzemeltető Kft. nevű, részben hozzá kötődő cégekkel nem egyszerűen csak a területet, de magát az Altrót vette meg, majd megszülettek a mostanra építési engedélyig jutott tervek.

Marjai János / 24.hu Október végén örökre bezárnak a kapuk.

Az ezekből ismertté vált két részlet nem mutat igazán nagy különbséget a 2009-es elődhöz képest, az azonban egyértelműen látszik, hogy a leendő szálloda most már legalább a magasságával kapcsolatot akar teremteni a szomszédjával.

De valóban elég lesz ennyi ahhoz, hogy néhány év múlva ne érezzük magunkat még idegenebbül a szétfaragott Zsidónegyed közepén?

Felmerült kérdéseinket a Sabor Groupnak is eljuttattuk, ők azonban cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a levelünkre. Esetleges későbbi válaszukkal a cikket természetesen frissítjük majd.

The post Mulató helyére épülő szálloda rombolhatja majd a Kazinczy utca képét first appeared on 24.hu.

Related posts

Curtis: Határozatlan időre eltűnök a színpadról

MO.CO.HU

Moszkvában négy hónapos csúcson a járvány, visszatértek a korlátozások

MO.CO.HU

Kővel dobták be a 8E busz ablakát a Keletinél, megsérült egy csecsemő

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This