14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai magyar népszavabizarr történelemboszorkányszombathoffnagel mihályKultúraMAGYARORSZÁGnew york

Boszorkányok raboltak el egy magyar fiút New York közepén

New York száz évvel ezelőtt a különböző nemzetek olvasztótégelye volt, több millió olyan embernek esélyt adva egy új életre, akiknek különböző okokból el kellett hagyniuk a szülőföldjüket. A világ minden részéről beáramló új lakók egy szempillantás alatt örökre átformálták a város arcát, és noha jó részük tovább folytatta az útját az ország más-más területeire, nyilvánvalóan kialakultak a különböző nemzetiségeknek otthont adó, számos esetben ma is jól elkülöníthető negyedek.

Mindezekhez a változásokhoz nagyban hozzájárultak a magyarok is, akik főleg az 1848–49-es forradalom után, illetve a századfordulón óriási számban érkeztek az ígéret földjének tartott Amerikába, beáramlásuk azonban az azt követő évtizedekben is tovább folytatódott. Így láthatta először a Szabadság-szobrot Hoffnagel Mihály is, aki annyira szerencsésnek mondhatta magát, hogy a nagy gazdasági világválság éveiben is állandó munkája volt: a város egyik metróvonalának meghosszabbításán dolgozva minden héten biztos fizetéshez jutott.

1932 nyara azonban furcsán, sőt, igen fájdalmasan kezdődött Hoffnagel számára, hiszen a Brooklynt és Queenst is átszelő Jamaica Avenue-n sétálva hirtelen megállt mellette

egy elegáns automobil, amiben öt, jókedvű, szép fiatal leány ült

– írja „Boszorkány szombat” áldozata volt egy jamaicai magyar fiú című cikkében az Amerikai Magyar Népszava (1932. jún. 4.).

Az írás szerint a lányok egyike apró revolvert vett elő, és a fiút becézgetve arra kényszerítette, hogy szálljon be melléjük. Egy mezőre hajtottak, ahol a cikk szerint csak néhány részletre visszaemlékezni tudó férfival szörnyű dolgok történtek:

A leányok levetkőztették a fiut (sic!), csiklandozták, csipkedték, égő gyufákat dobáltak a bőrére, égő cigarettákat nyomtak testéhez és nevettek kinjain. Aztán együttesen meghengergették őt a csalános fűben

– olvasható a beszámolóban, ami szerint az eseményeket egy, a közeli sínpáron érkező vonat szakította félbe, a lányok ugyanis megijedtek, hogy meglátják őket.

A csaláncsípésektől és égési sebektől szenvedő, meztelen fiú végül eljutott a legközelebbi erdősávig, ahol egy éjjeliőr talált rá, majd bevitte a rendőrségre. A látható nyomok ellenére nem igazán akartak hinni az időközben már egy ajándékba kapott munkásnadrágban üldögélő Hoffnagelnek, a biztonság kedvéért azonban egy nyomozót küldtek a sínek mellé, aki nemcsak a hiányzó ruhadarabokat találta meg, de

félig elégett parfümös cigarettákra, illetve eldobott gyufákra is akadt.

Az Amerikai Magyar Népszava szerint a rendőrség tanácstalanul állt az ügyben, fogalmuk sem volt arról, hogy hol keressék az elkövetőket.

Amerikai Magyar Népszava, 1932. jún. 4., az Arcanum Digitális Tudománytárból

Ez a helyzet valószínűleg később sem változott, hiszen a fejleményekről a lap utóbb egyetlen alkalommal sem számolt be, mint ahogy az ügyről tudósító hazai lapok sem.

The post Boszorkányok raboltak el egy magyar fiút New York közepén first appeared on 24.hu.

Related posts

A skizofrénia lett a koronavírus miatti halálozás második legfontosabb rizikófaktora

MOCOHU

Megöltek egy francia turistát Marokkóban, terrorizmus gyanújával indult vizsgálat

MOCOHU

Olyan ítéletidő volt, hogy egy faluban még egy kocsit is elsodort az özönvíz

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This