11.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alzheimer-kórcovid-19demenciagenetikakoronavírusMAGYARORSZÁGTudomány

Ugyanaz a génváltozat felelős az Alzheimer kialakulásáért, mint a súlyos COVID-ért

A University College London kutatóinak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely egyszerre erősítheti fel az esélyt az Alhzheimer-kór kialakulására és a COVID-19 súlyosságára is. A kutatók szerint az OAS1 gén egy variánsa 3-6 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét, és ugyanúgy szerepet játszik a koronavírus-fertőzés lefolyásában is – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Brain tudományos folyóiratban megjelent eredmények új utat nyithatnak a különböző gyógyszerek fejlesztése felé, az erre a génre kifejlesztett szerek pedig akár mindkét betegség javulását vagy megelőzését is szolgálhatják. Dr. Dervis Salih, a tanulmány vezető szerzője azt mondta: bár az Alzheimernél elsősorban az amiloid plakkok felhalmozódása a probléma, az agyban ugyanúgy gyulladás alakul ki, amiben pedig már szerepe van az immunrendszernek.

A kutatók ugyanolyan immunfolyamatokat találtak az Alzheimernél, mint a koronavírus-fertőzésnél.

Ez az OAS1 gén lehet a felelős a túlzott immunválaszért mind a két kóros állapot esetében. A brit kutatók egyébként korábbi eredményekre építettek, ezt a gént ugyanis már korábban is összekötötték a betegséggel. Most újabb kutatások alapján kiderült, hogy a rs1131454 variáns az, ami problémát okozhat, az ezzel rendelkezők körében sokkal gyakoribb az Alzheimer-kór kialakulása, mint azoknál, akiknél ez a génvariáns nem található meg. Az azonosított új variáns gyakori, mivel az európaiak kicsit több mint fele hordozza, és nagyobb hatással van az Alzheimer-kór kockázatára, mint számos már ismert kockázati gén.

A kutatás azt is kimutatta, hogy ez a variáns több mint 20 százalékkal megnöveli a súlyos COVID-19 kialakulásának esélyét.

Az OAS1 gén aktivitása változik az életkorral együtt, így érdemes lehet további kutatásokat folytatni a témában.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Biden helyreállítja a Trump által megcsonkított természetvédelmi területeket
  • Vulkánokról árulkodnak a kínai holdjáró Földre visszatért mintái
  • Koronavírus: modellezték a fertőzés kockázatát irodákban és iskolákban

The post Ugyanaz a génváltozat felelős az Alzheimer kialakulásáért, mint a súlyos COVID-ért first appeared on 24.hu.

Related posts

Biden lehetséges következményekre, Hszi Csinping a világ békéjéért való közös felelősségre figyelmeztetett pénteki online találkozójukon

MOCOHU

Jogosítványt szerzett krosszmotorra egy vak férfi Ausztráliában

MOCOHU

Rontás ellen védő ősi amulettet találtak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This