15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGNagyvilág

Au EU kiakadt, mert a Horvátországnak küldött pénzből olyanokat alkalmaztak, akik menekülteket vertek a határon

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el a horvát-boszniai határon bántalmazott menekültek ügyében – közölte pénteken az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.

Átfogó vizsgálatot rendeltem el, elítéljük az erőszakot, különösen a migránsok elleni erőszakot

– nyilatkozta a kormányfő pénteken. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság képviselőivel is tárgyal az ügyről.

Meg kell állapítanunk, mi történt, ilyen esetek nem fordulhatnak elő

– mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy Davor Bozinovic belügyminiszter a történtek után továbbra is élvezi e bizalmát, Plenkovic azt mondta: természetesen.

A horvát-boszniai határon történt bántalmazásokról először a horvát RTL kereskedelmi televízió számolt be szerdán este. Az erőszakos visszatoloncolásokról készült felvételek júniusban készültek. Azokon a tévécsatorna szerint az látható, hogy azonosító jelzés nélküli rendőri egyenruhát viselő, maszkos emberek gumibottal ütlegelik a határra érkező menekülteket. Az ügyben több uniós tagállam is érintett lehet. A tévécsatorna szerint Horvátország mellet Görögországban és Romániában is durván bántalmazhatták a határsértőket.

Az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt. Adalbert Jahnz, a bizottság szóvivője kijelentette: amennyiben bebizonyosodik, hogy Horvátország, az Európai Unió által határvédelemre szánt pénzekből olyan embereket alkalmazott, akik az erőszakos cselekményeket elkövették, felfüggeszthetik, de vissza is kérhetik a támogatásokat.

Ylva Johansson belügyi uniós biztos pénteken már enyhébben fogalmazott. A horvát belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követően elégedettségnek adott hangot azzal kapcsolatban, ahogyan Zágráb kezeli a helyzetet.

El kell mondanom, hogy a horvát kormány komolyan áll az ügyhöz

– fogalmazott. Úgy vélte: Zágráb a határok védelmét úgy látja el, ahogy azt kell. Világos nézőpontot képvisel, amely szerint határvédelemnek mindig összhangban kell lennie a jogállamisággal és az alapvető jogokkal – hangsúlyozta a biztos.

The post Au EU kiakadt, mert a Horvátországnak küldött pénzből olyanokat alkalmaztak, akik menekülteket vertek a határon first appeared on 24.hu.

Related posts

Még mindig szabadon van a svéd állatkertben kiszabadult csimpánzok egy része

MOCOHU

Veszélyessé nyilvánított kutyák támadtak egy idős asszonyra Kaposváron

MOCOHU

Megan Thee Stallion csak egy bugyit és kristályokat vett fel

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This