12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
balázs attilabányaBelföldkiskunlacházaMAGYARORSZÁG

Népszava: már csak egy engedély hiányzik a Tiborcz-közeli cég kiskunlacházi bányanyitásához

Elindította a bányanyitási eljárást a Tiborcz-közeli társaság. Már csak egy engedély kell, hogy az óriási területről legalább 3 évtizeden át homokot és kavicsot termeljenek ki – írja a Népszava. A „Kiskunlacháza XXVI – homok, kavics” védnevű bánya környezeti hatásvizsgálati eljárása szeptemberben megkezdődött, az ügyintézésre alig 60 nap áll a hatóság rendelkezésére. Az ország egyik legnagyobb kavics- és homokbányájának ígérkező, több mint 3 millió négyzetméteres terület hasznosítási jogát zárt pályázaton nyerte el a Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft. A portál megjegyzi, a cég egyelőre nem ismert ellenszolgáltatást fizet a jogosultságért a magyar államnak. A kft. közvetett tulajdonosa Balázs Attila, aki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a gazdasági holdudvarához köthető.

Kapcsolódó
A NER új üstököse építette a botrányos balatonfűzfői lőporgyárat

Balázs Attila cége volt a fővállalkozó és az üzletember korábbi érdekeltségei nyújtottak hitelt a politikai csatákba fulladt beruházáshoz, amelynek ügyében költségvetési csalás miatt folyik eljárás.

A kormány a 4 bányaterület – több mint 250 kiskunlacházi és délágyházi ingatlan – hasznosítását július elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A döntéssel a beruházás környezetvédelmi hatósági engedélyeztetési procedúrája lényegesen gyorsabbá vált. A bányát már az idén megnyitnák, az első ütem 2030-ig tartana, de a kitermelés 2055 után egészen a bánya kimerüléséig folytatódik.

A kitermelt kavicsot és homokot egyébként 30 tonnás tehergépjárművekkel hordanák el földúton, majd az 51-es főúton az év 250 munkanapján napi tíz órában összesen 2000 elhaladást feltételezve – írja a Népszava.

The post Népszava: már csak egy engedély hiányzik a Tiborcz-közeli cég kiskunlacházi bányanyitásához first appeared on 24.hu.

Related posts

Botrány a téli olimpia előtt, kizárták a válogatottból a nyolcszoros világbajnokot

MOCOHU

Pont akkor injekciózta be ügyfelének a teljesítményfokozót, amikor lecsaptak rá a rendőrök

MOCOHU

Erős földrengés rázkódtatta meg Fukusimát

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This