14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldinflációmagyar közlönyMAGYARORSZÁGnyugdíjnyugdíjemelésnyugdíjprémiumorbán viktor

A vártnál nagyobb lesz a novemberi nyugdíjemelés

Az Orbán Viktor által aláírt, a nyugdíjemelés kompenzációjáról szóló rendelet szerint november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékkal kell emelni a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak.

Az e rendelet alapján emelendő, 2021. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.

A csütörtöktől hatályos rendelet szerint a január–október hónapokra járó emelés összegét, illetve a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

Hivatalossá vált az is, hogy idén, egyszeri alkalommal, a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek egységesen, tehát arra a legalacsonyabb összegű nyugdíjban részesülők is jogosultak.

Ezt korábban Orbán Viktor az állami rádióban már bejelentette, amikor jelezte, 435 ezer embernek 80 ezer forintnál kevesebb lett volna a nyugdíjprémiuma, de azt egységesen megkapja mindenki.

A Portfólió szerint a visszamenőleges nyugdíjemelés mértéke viszont meglepetés, mert a januári kötelező 3%-os emelést a kormány két lépcsőben összesen 1,8 százalékkal pótolja ki az elszálló infláció miatt. A visszamenőleges hatályú, 1,2%-os emelés lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvény szövegéből szigorúan következne.

A korrekciót ugyanis az első nyolchavi infláció, valamint a már végrehajtott nyugdíjemelés (3,6%) különbözetéből kell levezetni. Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3% volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8%-os idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Kapcsolódó
Öt és félszer annyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok most, mint az előző választás előtt

A 2022-es parlamenti voksolásig 311 milliárd extra kifizetés jöhet a nyugdíjasoknak.

The post A vártnál nagyobb lesz a novemberi nyugdíjemelés first appeared on 24.hu.

Related posts

Orosz Barbara nem érti, miért alszik még együtt 11 éves lányával Köllő Babett

MO.CO.HU

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

MO.CO.HU

Dánia lesz a magyarok negyeddöntős ellenfele a kézi-vb-n

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This