10.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
klímaváltozásMAGYARORSZÁGTudományvárosi hőszigetzöldövezet

Lassan megfőnek az emberek a városokban

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az egy főre jutó, egészségtelenül forró napok száma az 1980-as évektől megtriplázódott – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A kutatás során mintegy 13 ezer várost vizsgáltak, de a szerzők megállapították, hogy a változások nagyjából a Föld lakosságának negyedét érinthetik.

A Columbia Egyetem kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent cikkükben azt írják: a folyamatokat a klímaváltozás és a növekvő városi populációszám is irányítják.

Az elmúlt évtizedekben több százmillióan költöztek vidéki területekről városokba, amelyek ma már a világ lakosságának több mint a felét adják ki. Itt a hőmérséklet általában magasabb, mint vidéken, méghozzá a gyér növényzet és a rengeteg aszfalt és egyéb vízhatlan felület miatt, amelyek hajlamosak felfogni és koncentrálni a hőt – ez az úgynevezett városi hőszigethatás.

Kapcsolódó
Egyre pokolibbak lesznek a nyarak Budapesten

A klímaváltozás felerősítheti a városi hőszigethatást.

A kutatók szerint a jelenség növeli a halandóságot, befolyásolja az emberek munkaképességét, és alacsonyabb gazdasági teljesítményt hozhat. Ráadásul súlyosbítja a már meglévő egészségügyi problémákat.

A szakértők 1983 és 2016 között vizsgálták meg összesen 13115 város hőkamerás felvételeit, és azon a határon állapították meg a túl meleg hőmérsékletet, amin az egészséges emberek nem tudnak már hosszú távon megfelelően funkcionálni.

Megállapították, hogy míg 1983-ban az ilyen hőmérsékletnek kitett emberek száma évi 40 milliárd volt, 2016-ra 119 milliárdra ugrott ez a szám, ebben az évben már 1,7 milliárd ember szenvedett évente többször a hőszigetektől.

A leginkább érintett városok  az alacsonyabb tengerszint feletti magasságon csoportosulnak, de más területek is érintettek. A leginkább melegtől sújtott város az Dakka volt, Banglades gyorsan növekvő fővárosa; a vizsgált időszakban 575 millió embert érintő meleg napra jöttek ki a statisztikák.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Ivóvízhiány és pusztító áradások veszélye fenyeget
  • A gyógyszerkutatást is könnyebbé tette a kémiai Nobel-díjasok felfedezése
  • Molekulaépítésért kapták az idei kémiai Nobel-díjat

The post Lassan megfőnek az emberek a városokban first appeared on 24.hu.

Related posts

Papucsba rejtett Bluetooth-készülékkel csaltak a vizsgájukon a tanárjelöltek Indiában

MOCOHU

Yvonne Dederick: Volt, aki nem értette, hogy szerepelhetek a luxusfeleségekben

MOCOHU

Először bírálta felül Trump vétóját a republikánus többségű amerikai szenátus

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This